latinica  ћирилица
23/06/2024 |  18:59 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Јелашиновчани не одустају од своје дједовине (ВИДЕО)

Духовски сабор у селу Јелашиновци код Санског Моста, окупио је вјернике и повратнике овог краја.
Духовски сабор - Јелашиновац - Фото: РТРС
Духовски сабор - ЈелашиновацФото: РТРС

Осим малобројних Срба који данас овдје живе, ово село је мјесто сабрања Срба из Републике Српске и Србије који су поријеклом испод Грмеча. Захваљујући предсједнику и Влади Српске асфалтиран је пут до храма, мјеста молитве и окупљања.

Након 140 година, откад је у историјским документима записано да постоји православни храм у Јелашиновцима, асфалтиран је пут који води ка мјесту српског сабрања. Након рата, у родни крај се вратио Ђуро Радиновић и обновио у рату уништено имање.

Ђуро прича да млади одлазе, јер немају могућности да се запосле, а нема ни школе, ни амбуланте. Са сјетом каже да је сваког дана све тежа ситуација.

Због непостојања разумијевања општинских и власти Унско-санског кантона, српском народу у овом крају помаже Република Српска. Километар пута до цркве асфалтиран је захваљујући вољи људи који потичу из овог краја, предсједнику и Влади Српске.

- Људима треба нада, треба им показати да мислимо о њима и да вјерујемо у њих да ће остати овдје или негдје другдје у Српској као наш стуб око којег ћемо се окупљати - истакла је доцент доктор Невена Тодоровић.

Поводом славе храма и духовског сабора, у Јелашиновце су стигли и потомци Срба из свих крајева свијета.

- И отац и мајка су ми из овог села. Сваке године се потрудим колико сам у могућности, а сигурно пет до шест пута, некада и више, да дођем да посјетим ове људе, овај храм, да обиђем гробове и да запалим свијећу - рекао је Александар Станић из Новог Сада.

- Нико нема благослов цркве и мој благослов да прода ђедовину, да прода прађедовину. Продај оно што си ти купио, али оно што си наслиједио и што си добио од свог прађеда и ђеда - не. Очевина се не смије продавати - нагласио је протојереј Недељко Јакшић.

Да српска традиција овдје живи, потврђују и чланови удружења Сањана из Новог Сада, Старе Пазове и Бањалуке који се окупљају на овај свети дан.

- Учествујемо у прикупљању средстава за обнову храмова, парохијских домова, покрећемо иницијативе заједно са црквеним општинама да код надлежних институција у Србији добију одређена средства - рекао је Бранко Марјановић, предсједник Скупштине удружења Сањана из Старе Пазове.

У наредном периоду у плану је да се на тромеђи села Бојиште, Јелашиновци и Отиш обнови Дом културе који је срушен током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Душан Врућинић, предсједник Управног одбора Завичајног удружења Бојиште Бањалука, рекао је да је њихов циљ да потпуно обнове Дом културе.

У селу Јелашиновци, у којем су некада живјели бројни Срби, данас је само двадесетак домаћинстава.