latinica  ћирилица
23/06/2024 |  15:32 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Прослављена слава храма у срцу Динаре

Храм Свете Тројице у селу Уништа на подручју Босанског Грахова прославио је славу Духови, а тим поводом окупио се велики број вјерника, иако данас у овом селу не живи ниједан Србин.
Босанско Грахово - село Униште - Фото: СРНА
Босанско Грахово - село УништеФото: СРНА

Овај храм припада црквеној општини Врлика, односно Епархији далматинској са вјерским и административним центром у Шибенику.

Храм Свете Тројице, који је смјештен на обронцима Динаре, један је од посљедњих који није обновљен након што је потпуно уништен у шумском пожару у постратном периоду, а епископ далматински Никодим дао је благослов за прикупљање средстава како би храм био обновљен.

О градњи цркве не постоје писани трагови, али је познато да су економски напредак и духовно уздизање православни Срби у селу Уништа овјековјечили пред крај 18. вијека кроз обнову цркве Свете Тројице.

Храм је интензивније обнављан током аустроугарске политичке јурисдикције, када доживљава ренесансу поставши и културно-образовни центар у коме се, осим литургије, одвија и настава учења српског језика и писма.

У село Униште, које припада општини Босанско Грахово, може се доћи само преко Хрватске.

Недавно је умрла и посљедња Српкиња у овом селу Боја Ковачевић, о којој је данас говорио парох врлички Лазар Пријић и изразио наду да ће бити оних који ће се вратити на вјековно огњиште у срце Динаре.