latinica  ћирилица
23/06/2024 |  14:16 ⇒ 16:44 | Аутор: РТС

Пољска побиједила Кубу и извадила одбојкашима Србије визу за Париз

Одбојкаши Пољске побиједили су селекцију Кубе резултатом 3:0 (25:17, 25:20, 25:20) у утакмици посљедње такмичарске недјеље Лиге нација у Љубљани и помогли репрезентацији Србије да се пласира на Олимпијске игре у Паризу.
Одбојкаши Србије (Фото: EPA/Andre Coelho) -
Одбојкаши Србије (Фото: EPA/Andre Coelho)

Репрезентација Пољске, коју са клупе предводи Никола Грбић, убедљиво је побиједила Кубу у Љубљани и направила велику услугу одбојкашима Србије.

Након што су Кубанци поражени, Србија ће без, обзира на резултат вечерашње утакмице против Словеније, домаћина треће и последње такмичарске недјеље Лиге нација, остати на ФИВБ ранг листи изнад Кубе, што доноси пласман на Олимпијске игре.

Жреб за такмичење на Олимпијским играма у конкуренцији одбојкаша биће обављен у Лођу 26. јуна од 18.00 часова.

Учешће на турниру у конкуренцији одбојкаша већ су обезбиједили Француска, Њемачка, Бразил, САД, Јапан, Пољска и Канада. Преосталих пет репрезентација придружиће се у понедјељак, по завршетку прелиминарне фазе Лиге нација, а међу њима је дефинитивно и Србија.

На Олимпијским играма ће се такмичити и српске одбојкашице, које су већ добиле и противнике у Паризу. Играће у у групи А са Француском, Кином и САД.

Иначе, на финални турнир Лиге нација пласираће се домаћин Пољска и још седам најуспјешнијих селекција. Завршни турнир ће бити одигран у Лођу од 27. до 30. јуна. Пољска брани титулу, пошто је у финалу прошле године побиједила селекцију Сједињених Америчких Држава.