latinica  ћирилица
22/06/2024 |  19:25 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Сакупљачи постали ријетки као и самоникло биље

Само до прије десетак година, на подручју Требиња сакупљањем самониклог љековитог биља бавило се више од 250 породица.
Сакупљачи љековитог биља - Фото: РТРС
Сакупљачи љековитог биљаФото: РТРС

Откупљено самоникло биље мјерило се стотинама тона, а данас, према подацима којим баратају откупљивачи, активно је око 25 сакупљача. Сировине, углавном жалфије, у природи има довољно, па иако је велика потражња, у откупу је нема.

Станка Жарковић, пензионисана медицинска сестра из Тодорића, једна је од ријетких сертификованих сакупљача која не напушта занимање, започето прије тридесет година. У шали каже да је новац просут по брду, али га нико неће. Једина је и била рада да разговара о овоме.

Она каже да јој сакупљање биља некада представљао "издувни вентил" када би дошла са посла из ноћне смјене у болници.

Од почетка сезоне, по прецвјетавању жалфије, скупља биље највише по четири сата. У сезони, уз помоћ чланова породице, сакупи више од осам тона сирове жалфије, или до 1.600 килограма суве.

- Што год сам у кући набавила, све сам из брда урадила. Нема младих у овом послу. Ја сам најмлађа са 65 година, а остали имају од 85 до 90 година. Само је стара постава остала - додаје Станка.

Откупљивачи кажу да су се некада откупљене количине у сезони, мјериле стотинама тона. Данас су то симболичне количине.

Мићо Бодирога, откупљивач, рекао је да је својевремено откупљивао и по стотину тона сировина од берача, те да ни то није било довољно.

- А данас ни близу, да са двадесет пет берача задовољим потражњу тржишта - истакао је Бодирога.

Иако је откупна цијена жалфије повољна, не може да заинтересује потенцијалне сакупљаче. Млађи радно способни, каже он, снашли су се од Дубровника до Њемачке.

- Цијена у откупу је пет КМ и то је добра цијена ко хоће да ради. Али, чини ми се да дамо и десет марака, не би имали кога да покренемо да добијемо већи број берача - каже он.

Због тога су и откупљивачи на ивици опстанка. Проблем су и даље љетњи пожари, који опустоше велике шумске површине, па је самониклом биљу потребно најмање три године да се обнови.