latinica  ћирилица
22/06/2024 |  18:36 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Кравичани одлучни да се врате на огњишта (ВИДЕО)

Село Кравица код Братунца, некада једно од највећих подрињских села, са више од 3.500 становника и неколико стотина ђака, данас је сведено на неколико заселака.
Дрина трејл - Фото: РТРС
Дрина трејлФото: РТРС

У рату је спаљено скоро 600 кућа, убијено је 159 мјештана, а остало становништво је расељено. Срби, поријеклом са овог подручја, покренули су низ акција и манифестација како би помогли да село поново оживи, а расељено становништво врати.

Почела је изградња нове амбуланте, а истовремено у Кравици је организовано неколико манифестација с циљем прикупљања средстава за обнову мјеста.



Више од стотину атлетичара трчало је данас шумама и брдима Кравице промовишући туризам, обнову и повратак.

Далибор Анђелковић, вишебојац, рекао је да долази из Новог Сада и да је први пут овдје. Он је истовремено позвао све који су поријеклом из ових крајева да посјете и промовишу Кравицу.

У рату је у Кравици запаљено 588 кућа, убијено 159 српских мјештана, а само на Божић 1993. године њих 49. Удружење Млаква жели да врати живот у ово подрињско село.

Ранислав Перић, удружење Млаква-Кравица, истакао је да је њихов главни циљ обнова родних огњишта.

Славко Перић, удружење Млаква-Кравица, навео је да се резултати већ виде, те да је обновљен знатан дио кућа.

Гради се и кравичка амбуланта. Некадашњу су у рату 1993. године запалиле муслиманске јединице из Сребренице, а у њој су се тада налазила и четири српска рањеника који су убијени.

- За вријеме агресије на Кравицу 1993. године, остали су рањеници који су ту запаљени. Зато ово није само амбуланта, него и споменик тим момцима - рекао је Сретен Јањић, удружење Млаква-Кравица.

Предуслов за повратак је и обонова путева, па зато манифестација Дрина траил промовише пут Оправдићи-Сопотник, дуг 15 километара, који уз помоћ владе Српске и општине Братунац треба да буде асфалтиран.

Осим пута ка Дрини, сеоске амбуланте, недавно је обновљен и кров школе у Кравици, а из локалне администрације најављују и прикључење овог села на градски водовод.