latinica  ћирилица
22/06/2024 |  16:06 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Предраг Мијатовић за Радио Српске: Србија може да побиједи Данску

Предраг Мијатовић је за репрезентацију Југославије одиграо 73 утакмице и постигао 29 голова. Био је учесник шампионата Старог континента, као и свјетског првенства. Вјерује да Србија у уторак може да савлада Данску.
Предраг Мијатовић (фото: EPA-EFE/MARISCAL) -
Предраг Мијатовић (фото: EPA-EFE/MARISCAL)

Предраг Мијатовић, некада изванредни фудбалер и центарфор подгоричке Будућности, Партизана, Валенсије, Реал Мадрида, Фиорентине, Левантеа и репрезентације Југославије, примјер је да и карактерне линије иду уз богату каријеру.

У разговору за Радио Републике Српске, Мијатовић је рекао да је актуелни шампионат, односно фудбал који се игра, квалитетан:

- Свакако да је квалитет и ниво овог Европског првенства стварно на једном високом нивоу. И радује ме то што имамо прилике да гледамо један квалитетан фудбал, чак и од репрезентација које су можда по први пут на ЕП, али видимо да је фудбал јако изједначен, да еволуира и да практично нема лаких противника. Квалитет Европског првенства је стварно феноменалан и нама који волимо фудбал и уживамо у фудбалу драго је да је тако.

Нас некако највише интересује Група Ц. Ваш пријатељ из репрезентације Драган Стојковић данас је селектор Србије, а та репрезентација у мечевима против Енглеске и Словеније имала је више лица. Могло је и морало је пуно боље, ако знамо које су индивидуалне могућности Пиксијевих изабраника.

Мијатовић: Једно такмичење као што је Европско првенство, турнирски начин такмичења је јако компликовано без обзира на квалитет појединаца. Мислим да је тимски дух јако битан. У утакмицама против Енглеске и Словеније ишли смо од мањег ка вишем. То је увијек позитивно. На првој утакмици кренули смо доста стидљиво, вјероватно имали доста респекта према репрезентацији Енглеске која важи за једног од фаворита за освајање овог Европског првенства. Међутим, до сада нису оправдали тај епитет фаворита, јер и против нас и против Данске није то баш функционисало онако како треба. Онда смо се ослободили у другом полувремену и мислим да је реалан резултат требао бити неријешен. Међутим, изгубили смо прву, на другој утакмици имали смо у почетку доста проблема, касније је све то било боље. Извукао се тај бод онако мало срећно у 95.минуту и сада зависимо од себе самих. То је негдје добро. По логици ствари, трећа утакмица би требала да буде побједа Србије што би нас одвело директно у 1/8 финала. Генерално, могло је боље. Међутим, траума са Свјетског првенства у Катару је некако, чини ми се, оставила трага, бар када су ове двије утакмице у питању. Мислим да репрезентација Србије сада функционише мало боље и вјерујем да је кадра да уради добар посао, да одигра добру утакмицу.

Игра се за резултат. Љепота фудбала није важна колико је битна побједа против Данске. Нема много времена за одмор, у уторак је одлучујући меч против Данске. Да ли Србија може до прве побједе у Њемачкој?

Мијатовић: Данци су показали у прве двије утакмице да су озбиљна селекција,такмичарска селекција која зна шта хоће. И тешко је играти против такве репрезентације. Нису атрактивни претјерано у појединачном смислу. Имају квалитет, имају пар играча. Првенствено мислим на Ериксена који је добар играч. Међутим, добро функционишу као тим и то је права ствар. То је јако важно када је турнирски начин такмичења у питању. Србија, с друге стране, једноставно мора. Нема више калкулисања, нема више прављења било каквих варијанти и комбинација. Једноставно, зависите од вас самих. Ако имате квалитет и срећу да побиједите Данску директно идете у осмину финала што би био невјероватан успјех. Тешко је играти такве утакмице када је императив побједа. Није лако, велики је притисак. Међутим, није ни толико компликовано. Када сам био играч волио сам те утакмице бити или не бити. Или побјеђујеш да идеш даље, или изгубиш и идеш кући. То је врло јасно.

Енглези су најављивали јуриш на прво мјесто, али далеко су од тога, бар за сада. Могу ли Словенци да изненаде "острвљане" тог 25. јуна?

Мијатовић: Словенци могу да изненаде, уколико то може да буде изненађење по утакмицама које смо гледали. Енглеска репрезентација важила је за фаворита и даље је с тим неким епитетом. Међутим, оно што су пружили у прве двије утакмице
апсолутно не оправдава тај епитет. И ја мислим да Словенија не само да може да изненади. За мене то не би било изненађење, јер видим да репрезентација Енглеске има проблеме. Јако добри играчи, висок индивидуални квалитет, али као тим функционишу онако како не треба. Чак мислим да та нека енергија и те критике које селектор трпи од стране енглеске јавности утиче на амбијент. И до сада су били доста скромна репрезентација са неколико топ играча. Међутим, то у овом тренутку не прави никакву разлику.

Неке од репрезентација које су словиле за фаворите нису показале све, а земље које су у другом плану играју добро, борбено, срчано. Нема слабих у Њемачкој. Кога видите у полуфиналу, а ко би могао да освоји ЕП?

Мијатовић: Не бих се усудио да прогнозирам. Фаворити су мање-више увијек исти. Рецимо, за сада, послије одигране двије утакмице, то је јако мало , то је групна фаза, свашта нешта може да се издешава, чак и у трећим утакмицама, а поготово када је нокаут фаза. Мислим да су до сада домаћин Њемачка и Шпанија оставиле највећи утисак. Некако су спремне за ово Европско првенство. Имају толико добрих и квалитетних играча, функционишу јако добро и као тим. И то је оно што на крају доноси превагу. Када сам тај фудбалски квалитет сваког појединца некако уклопите у тимски дух. То је оно што у овом тренутку издваја Нјемачку и Шпанију. То не значи да се неће појавити неко други. Француска је такође имала стидљив почетак, али има јако добре играче. Па чак и Португалија која има искуства, има топ играче. Тешко је за сада прогнозирати, али оно што сам имао прилику да видим, у овом тренутку највећу сигурност пружају Њемачка и Шпанија.

Ако је у Белгији и Холандији репрезентација за коју сте и Ви наступали остварила побједу, реми и пораз, па изборила пролаз даље, нека тако буде и овај пут, нека Србија савлада Данску, мада биће врашки тешко. Шта би сте поручили „Пиксију“, да селектор слуша овај разговор?

Мијатовић: Са Пиксијем сам пријатељ дуго, дуго година, рекао бих деценија. Сада је он селектор и причамо често, највише о фудбалу. Имао сам прилику и привилегију да се чујем са њим свих ових дана, мелтене прије скоро сваке утакмице и послије ње. Да мало онако прокоментаришемо и прођемо. Он је апсолутно свјестан да је ово Европско првенство јако компликовано , да нема аутсајдера и лаганих екипа, да сви могу да вас изненаде.То се и показало у овим утакмицама. Он једноставно вјерује у те момке. Он има апсолутно повјерење у њих. Свјестан је да почетак Европског првенства није био онакав каквог смо сви ми очекивали, па чак и он и сами репрезентативци, али чини ми се да смо кренули од мањег ка вишем што је доста позитивно када је једно овакво такмичење у питању. Нјему, наравно, желим све најбоље и желим да у наредној утакмици против Данске , без обзира на то што ће бити тешко и компликовано, да дају све од себе и да се боре до задњег момента. Све је могуће. Играчима бих поручио ако нас слушају, а ако не слушају неко ће им рећи о чему смо причали, да вјерују у себе. Јер, мислим да могу. Квалитет који имају је на изузетно високом нивоу. Само то уклопити, бити другар на терену, помагати се на терену, имати ту позитивну енергију и вјеровати да је то апсолутно могуће. Ја сам апсолутно сигуран да уколико све те ствари буду имали на терену да можемо да победимо без проблема.

Увијек сте о Републици Српској говорили бираним ријечима, за Бањалуку сте везани и кумовским везама. Препоручујемо вам да ових врелих јунских дана дођете у град на Врбасу, потражите неко мјесто за освјежење и да уживате у Њемачкој фудбалској смотри.

Мијатовић: Као што сте рекли, ја се у Бањалуци осјећам као код куће. Ту су ми моји велики пријатељи, кумови, драги људи, породица Лемић. Кад год дођем у Бањалуку некако се осјећам баш онако пријатно, позитивно и радо дођем.
И врло брзо се видимо, надам се. Велики поздрав!

Интервјуу урадио: Слађан Јеремић