latinica  ћирилица
22/06/2024 |  15:31 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

НОС БиХ: Ево шта је разлог нестанка струје

Независни оператор система БиХ саопштио је да су велике промјене у токовима, високе температуре, те испад далековода у Црној Гори и Албанији у кратком размаку довели до јучерашњег прекида снабдијевања струјом.
Далековод - Фото: РТРС
ДалеководФото: РТРС

- Према првим информацијама координатора SWISS Grid, десио се напонски колапс који је био неизбјежан. Распад је резултирао прекидом у напајању електричном енергијом у БиХ, Далмацији, дијелу Црне Горе и скоро читавој Албанији - наводи се у саопштењу.

Независни оператор система БиХ напомиње да су јуче одржали састанак са 40 учесника и да су разматрани узроци који су довели до прекида у снабдијевању струјом у БиХ, Црној Гори, дијелу Хрватске и Албанији.

На састанку су учествовали и представници Европске мреже оператора преносног система за електричну енергију, Регионална група Континентална Европа и остали на којима је НОС БиХ представљен као директан учесник у санацији овог прекида.

Истичу да слиједи детаљна истрага, обавјештавање регулатора, формирање радних група, прикупљање података и релевантних чињеница које би допринијеле откривању детаља који су изазвали нестанак струје.

О свему томе биће разговарано већ у понедјељак, закључили су из овог одбора.

Европска мрежа оператера преносног система објавила је данас да врши испитивање инцидента који се догодио у дијелу система напајања електричном енергијом на југоистоку Европе.

- Угрожени оператери мрежних система су уз подршку сусједних оператера успоставили нормалан проток напона након скоро два часа с циљем да се умањи утицај проблема на потрошаче - истиче се у саопштењу.

ЕНТСО-Е тренутно ради на прикупљању техничких података о инциденту од оператера који су били погођени и што је прије могуће објавиће додатне информације.

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да у Српској сви објекти, када је ријеч о електроенергетском систему, раде у пуном капацитету.

Петровић је за РТРС раније рекао да је ХЕ Бочац једина електрана која у БиХ подиже систем, када се догоде ситуације попут јучерашње.

Он је додао да се сценарији попут јучерашњег могу све чешће очекивати, те додао да се у оваквим околностима морају предузимати хитне мјере.