latinica  ћирилица
21/06/2024 |  14:14 ⇒ 14:15 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ поручује Вашингтону: Дијалог о безбједности мора укључивати и Украјину

Москва је спремна само за свеобухватан дијалог са Вашингтоном који ће обухватити и питања учешћа САД у украјинском сукобу, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Он се осврнуо на саопштење представника Савјета за националну безбједност САД који је рекао да је Вашингтон спреман за дијалог са Москвом о нуклеарним ризицима.

- Очигледно, они који су дали те изјаве нису се потрудили да пажљиво прате претходне изјаве руског предсједника, а он је говорио о изгледима за дијалог, да смо спремни за дијалог са САД. Отворени смо за дијалог, али за широки, комплексни дијалог, који покрива све димензије, укључујући актуелну, повезану са сукобом око Украјини и непосредну умијешаност САД у тај сукоб - нагласио је портпарол Кремља.

Он је истовремено напоменуо да је дијалог Русије и САД крајње неопходан.

- Генерално, тај дијалог је крајње неопходан јер се проблеми гомилају. Постоји веома много проблема, повезаних са глобалном безбједносном архитектуром - оцијенио је Песков.

Претходно је предсједник Русије Владимир Путин рекао да би Русија могла да унесе измјене у своју нуклеарну доктрину усљед разговора о могућности снижавања прага за употребу нуклеарног оружја.

Према његовим ријечима, праве се нуклеарне експлозивне направе ултра мале снаге, а у стручним круговима на Западу круже идеје да би такво оружје могло да се користи и да у томе нема ништа посебно страшно.

Запад покушава да обузда Русију

Говорећи о реакцији Запада на посјету руског предсједника Владимира Путина Сјеверној Кореји и Вијетнаму, Песков је рекао да западне земље "дочекују на нож" спољнополитичку активност Русије, јер покушавају да обуздају Москву.

- Свака спољнополитичка активност Русије, чак и ако је концентрисана у регионима непосредно уз нашу земљу, доживљава се непријатељски и вјероватно кроз призму главног правца западних тежњи обуздавања Русије - оцијенио је представник Кремља.

Према његовим ријечима, сарадња Москве са другим партнерима никада није била усмјерена против трећих земаља.

- Она је усмјерена искључиво ка просперитету народа земаља које учествују у сарадњи - прецизирао је портпарол.

Москви је јасно да ће Вашингтон наставити да врши притисак на све своје партнере, укључујући и на Вијетнам, додао је Песков.