latinica  ћирилица
21/06/2024 |  09:14 ⇒ 09:16 | Аутор: sputniknews.com

Володин: Запад жели да се ријеши Зеленског

Улагања Вашингтона и Брисела у лидера кијевског режима Володимира Зеленског нису се оправдала и они су одлучили да га се ријеше, изјавио је предсједник Државне думе Русије Вјачеслав Володин.
Вјачеслав Володин (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/илустрација) -
Вјачеслав Володин (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/илустрација)

- Вашингтон и Брисел одлучили су да се отарасе Зеленског. Улагања Вашингтона и Брисела нису се оправдала. Дошло је вријеме да га се ријеше - написао је Володин на Телеграму.

Он је навео пет разлога за такву одлуку: низак ниво подршке Зеленског међу становништвом Украјине, нелегитимност Зеленског, чињеница да су он и његови послушници изгубили повјерење Вашингтона и Брисела, неуспјеси кијевског режима на бојном пољу и банкрот Украјине.

Володин је подсјетио да је Зеленском истекао мандат као предсједнику, а да је његов рејтинг у мају пао на 17 одсто због планова да снизи старосну границу за мобилизацију на 18 година, економских проблема и пораза на фронту.

- Зеленски и његови помоћници изгубили су повјерење Вашингтона и Брисела. САД и Европска унија су принуђени да формирају посебне комисије за контролу коришћења средстава додијељених Зеленском јер се новац краде, а оружје препродаје - написао је предсједник Државне думе.

Он је такође подсјетио да губици Оружаних снага Украјине мјесечно износе преко 50.000 људи, те да им не помажу ни испоруке западног оружја.

Володин је обратио пажњу и на лоше економско стање Украјине.

- Украјина је – банкрот. Крајем прошле године јавни дуг Украјине достигао је 80 одсто БДП-а. Без новца Вашингтона и Брисела, Кијев не може да испуни своје текуће обавезе према грађанима. Свјетска банка сматра да земљу чека банкрот ако 2025. године западни кредитори одбију да отпишу дугове Кијева, укључујући дугове приватних компанија и банака - закључио је Володин.