latinica  ћирилица
21/06/2024 |  07:15 ⇒ 07:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Би-Би-Си: Сjеверна Кореја гради зид у близини границе са Јужном Корејом

Сјеверна Кореја гради дијелове онога што изгледа као зид на неколико мјеста у близини границе са Јужном Корејом, откривају нови сателитски снимци, које је објавио Би-Би-Си (BBC).
Корејска граница (Фото: EPA-EFE/YONHAP, архив) -
Корејска граница (Фото: EPA-EFE/YONHAP, архив)

Објављени снимци такође показују да је земљиште унутар демилитаризоване зоне (ДМЗ) очишћено, што стручњаци истичу да би могло да представља кршење дугогодишњег примирја са Јужном Корејом.

ДМЗ, подијељена на два дијела, је тампон зона широка четири километра између Сјеверне и Јужне Кореје, које су формално још увијек у рату, јер мировни споразум између двије земље послије рата од 1950. до 1953. године никада није потписан.

Стручњаци истичу да је ова недавна активност "неуобичајена" и долази у вријеме растућих тензија између двије земље.

- У овом тренутку можемо само да нагађамо да Сјеверна Кореја жели да ојача своје војно присуство и утврђења дуж границе - каже дописник јужнокорејског портала НК њуз са сједиштем у Сеулу, Шрејас Реди.

Према доступним снимцима, постављене су баријере на најмање три дијела у близини ДМЗ, чиме је покривен око километар близу источног краја границе.

Корејски рат је окончан 1953. примирјем, у којем су се обје стране обавезале да неће "извршити никакав непријатељски чин унутар, из или против демилитаризоване зоне", али коначног мировног споразума није било.