latinica  ћирилица
20/06/2024 |  22:48 | Аутор: Index.hr

Анкете: Странка Марин Ле Пен има велику предност пред изборе у Француској

Крајње десна француска странка "Национално окупљање" Марин Ле Пен води у утрци уочи парламентарних избора у Француској, испред љевичарске Народне фронте и центристе предсједника Еммануела Макрона, показале су двије анкете у четвртак.
Марин Ле Пен (Фото: EPA-EFE/ANDRE PAIN, илустрација) -
Марин Ле Пен (Фото: EPA-EFE/ANDRE PAIN, илустрација)

Институт ИФОП у анкети за радиодифузну групу ТФ1 и Ле Фигаро рекао је да би Национално окупљање (РН) добило 34 посто гласова. Народна фронта има 29 посто, а Макронов блок Заједно 22 одсто.

Друга анкета Херис Интерактива, проведена за РТЛ радио, М6 ТВ и Челенџес Магазина, показала је резултат од 33 одсто за РН, 26 одсто за љевицу, а 21 одсто за Макронов табор.

Симулација националног гласања, међутим, не допушта директну прогнозу равнотеже снага у сљедећој француској Националној скупштини, јер се избори 30. јуна и 7. јула одржавају као већинско гласање у два круга у сваком округу.

Анкета Хериса направила је ипак грубе пројекције и прогнозирала 235 до 280 мјеста за РН и његове савезнике, што би било мање од 289 потребних за апсолутну већину, али би га учинило далеко највећим блоком, пише Индекс.