latinica  ћирилица
20/06/2024 |  20:49 | Аутор: Агенције

Захарова: Столтенберг се, извјештавајући о војној потрошњи, нада новој функцији

Одлазећи генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, након што је предсједника САД извијестио о повећању војних издатака земаља НАТО-а, нада се да ће то бити узето у обзир при одређивању његовог будућег посла, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, илустрација)

Столтенберг је на састанку у Сједињеним Државама са предсједником Џозефом Бајденом 17. јуна рекао да су земље чланице НАТО повећале издатке за одбрану за невиђених 18 одсто. Према његовим ријечима, 23 чланице НАТО-а до краја 2024. ће потрошити два одсто БДП-а или више на одбрану. Укупно је то билион и 474 милијарде америчких долара.

- Шампиони демократских вриједности, за шта се узимају, већ десету годину заредом повећавају финансијска средства за дестабилизацију безбједносне ситуације, порези се користе за ескалацију војне ситуације у Европи и ван њених граница. Није прва година да су индоктринирани митом о "пријетњама" које наводно долазе из Русије и Кине како би извукли велике суме из новчаника - рекла је Захарова.

Према њеним ријечима, многим представницима међународне заједнице одавно је постало јасно да су главни корисник ових средстава САД и њихов војно-индустријски комплекс.

- Већина средстава која издвајају друге земље чланице Сјеверноатлантског блока биће искоришћена за плаћање њених производа - напоменула је она.

Истовремено, европске чланице Алијансе настављају да "без поговора слиједе курс који диктира Вашингтон , док истовремено доводе сопствену економију и друштвену сферу у дубоку кризу", додала је Захарова.

- Симболично је да се датум објављивања документа поклопио са састанком одлазећег генералног секретара блока Столтенберга са америчким предсједником Бајденом да би узели то у обзир приликом одређивања будућег Столтенберговог посла - напоменула је Захарова.

Столтенберг је раније објаснио да ће на мјесту генералног секретара остати до 1. октобра 2024. године.

Извор: rt.rs