latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:50 ⇒ 14:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Политико: Марк Руте биће сљедећи генерални секретар НАТО-а

Холандски премијер Марк Руте биће сљедећи генерални секретар НАТО-а након што су се све 32 чланице алијансе сложиле да одлазећи премијер наслиједи тренутног шефа НАТО-а Јенса Столтенберга, објавио је данас Политико.
Марк Руте (Фото: EPA-EFE/Leszek Szymanski) -
Марк Руте (Фото: EPA-EFE/Leszek Szymanski)

Та вијест долази након што је румунски предсједник Клаус Јоханис објавио да повлачи своју кандидатуру за генералног секретара НАТО-а и да ће његова земља подржати Рутеову кандидатуру.

Румунски врховни савјет одбране такође је одлучио да Украјини поклони један од два оперативна система "Патриот", али под условом даљих преговора са савезницима да га замијени сличним системом противваздушне одбране, преноси Ројтерс.

НАТО бира шефа Сјеверноатлантске алијансе на основу консензуса, а 29 земаља чланица већ је подржало Рутеа као Столтенберговог насљедника, док су Мађарска, Словачка и Румунија биле посљедње које су се опирале тој опцији.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг први пут је подржао Рутеа као кандидата за новог генералног секретара, описујући га као "врло јаког кандидата".