latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:32 | Аутор: СРНА

Вулић: Иницијатива за Нешићеву смјену има скривене мотиве

Шеф клуба полсника СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић рекла је да иницијатива за реконструкцију Савјета министара, односно смјену министра безбједности Ненада Нешића, крије у себи додатне ненаписане мотиве и да је њен циљ да Савјет министара има мање министара из реда српског народа из Републике Српске како би била нарушена национална и ентитетска заступљеност.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

Вулићева је, током дискусије о иницијативи за Нешићеву смјену, позвала Представнички дом да иницијативу одбије и образложила да наведени разлози нису разлог за разрјешење министра који је у досадашњем раду показао одговорност, поштовање уставних надлежности свих нивоа власти, спремност на сарадњу и постизање консензуса у предлагању овом Дому путем Савјета министара приједлога с циљем испуњавања обавеза са листе 14 кључних приоритета за чланство у ЕУ.

Она је подсјетила да је усвојен нови Закон о странцима који је усклађен са двије Директиве и двије Уредбе ЕУ с циљем бољег управљања миграцијама и функционисања система азила, те Закон о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности, који је усклађен са уредбом и двије директиве ЕУ.

Утврђене су, рекла је Вулићева, и основе за вођење преговора и закључивање споразума између БиХ и Европске уније о оперативним активностима које спроводи Агенција за Европску граничну и обалну стражу у БиХ /Фронтекс/, те је формирана и Радна група за израду новог закона о граничној контроли, а остварена је и заједничка контакт тачка са Европолом.

- Циљ Клуба посланика СДА јесте да се евентуалном смјеном Савјет министара доведе у оквире изван Устава и Закона о Савјету министара", рекла је Вулићева и подсјетила на члан Устава БиХ у којем је наведено да највише двије трећине министара може бити именовано са територије ФБиХ - рекла је Вулићева.

Она је подсјетила и на члан према којем функционери, именовани на положаје у институцијама БиХ, у правилу, одражавају састав народа БиХ.

Вулићева је подсјетила и на релевантне одредбе Закона о Савјету министара које кажу да ће укупни састав Савјета министара у току цијелог мандата бити у потпуности у складу са Уставом БиХ.

- Колеге из СДА, судећи по образложењу иницијативе, помно прате медијске садржаје у Србији, а министру би ускратили право на слободу изражавања - рекла је Вулићева и додала да је ово атак на цијели народ, а не на појединца.

На крају дискусије Вулићева је цитирала Шекспира који је рекао: "Изазвао бих вас на борбу разума, али видим да сте ненаоружани".

- Али, зато каменицама, разним оружјем наоружани сте до зуба када треба покушати извршити атентат над предсједником /Србије/ Александром Вучићем, а зашто, зато што је дошао да се жртвама поклони - рекла је Вулићева.

Вулићева је рекла да се бошњачки политичари никада нису поклонили српским жртвама.

- Ако Србину треба скинути главу, ви сте јединствени. Омаловажавате друге жртве. Сви ћемо ми једног дана на исповијест за своје гријехе - рекла је Вулићева.

Она је нагласила да поштује сваког човјека, без обзира да ли он био Србин, Хрват или Бошњак и поручила да БиХ има само дејтонску будућност.