latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:14 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Нешић: Иницијатива СДА - покушај да ме дискредитују

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић истакао је прије расправе о иницијативи за његову смјену у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да она представља само покушај његове дискредитације, наводећи да су изјаве о наводном геноциду у Сребреници извучене из контекста и погрешно интерпретиране.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је навео да његова намјера није била да увриједи стварне жртве злочина у Сребреници.

Он је истакао да Сребреница, као и друга стратишта, није нешто о чему се не смије говорити. "У деценијама које долазе појавиће се многе чињенице о Сребреници које неће бити једноставне, ни за бошњачки, ни за српски народ, а ни за међународну заједницу", истакао је Нешић.

Нешић је навео да његове изјаве нису биле усмјерене ка негирању стварних жртава, додајући да се на данашњој сједници треба разговарати и о 88 лица која су уписана у ЦИПС, а њихова имена се налазе на споменицима у Меморијалном центру у Поточарима, те упитао посланике СДА зашто су дозволили да садашњи директор овог центра Емир Суљагић ту сахрани свог оца, који нема никакве везе са дешавањима из јула 1995. године.

Он је нагласио и да је спреман се поклонити свакој жртви из сваког народа, али и да није чуо посланике СДА да су се они спремни поклонити српским жртвама.

Нешић је пред посланицима показао и слику Анђелка Млађеновића, чија глава је одсјечена, завезана и одвучена у Сребреницу и чијом главом се играо фудбал.

- Поклоните се овој жртви и покажите да је свака жртва иста. За мене је свака жртва иста без обзира чија је - нагласио је Нешић.

Према његовим ријечима, генерације које долазе у српском народу не пристају да ћуте, те говоре истину сваки дан, и о Анђелку Млађеновићу, браћи Димитријевић и свима онима које су Бошњаци убили у околини Сребренице.

- Причаћемо и овдје, и у Бриселу, и Београду, и Сарајеву, и свуда јер се истина мора чути, а она је иста, јер жртва је жртва, из било којег народа - додао је Нешић.

Нешић је упитао посланика СДА Мидхата Чаушевића када ће бошњачки народ бити спреман да прихвати да је у Сребреници почињен злочин над српским народом, наводећи да су се сви српски предсједници поклонили сребреничким жртвама.

- Хоћете ли ви доћи у Братунац, у Кравице? Хоћете ли доћи да се заједно са мном поклоните жртвама, јер свака жртва је иста - упитао је Нешић.

Он је навео и да је сам жртва злочина, јер је истјеран из Сарајева, наводећи да за то што БиХ осјећа као мање-више своју државу, није он крив, него управо они који су га истјерали из Сарајева.

Нешић је упитао посланика Чаушевића и зашто се не разговара о томе да је Министарство безбједности у Савјету министара, на чијем је челу, урадило највише на европском путу БиХ.

- Да вас, господине Чаушевић, то не боли или откривање Скај апликација па сте зато ударили на мене. Након откривања Скај апликација, гдје је највише припадника бошњачког народа, крећу удари на Министарство безбједности и покушава се растурити конктакт тачка са Европолом - нагласио је Нешић.

Посланик СДА Мидхат Чаушевић образлажући иницијативу за Нешићеву смјену рекао је да је Нешић гостујући на телевизији "на груб начин" увриједио жртве наводног геноцида у Сребреници.

Према његовим ријечима, Клуб посланика СДА у Представничком дому изражава и незадовољство што се Савјет министара није очитовао о њиховој иницијативи за Нешићеву смјену, додајући да се изјаве министра безбједности у Савјету министара морају "адекватно санкционисати".

Он је у току расправе рекао да ће предложити свом клубу да након данашње сједнице поднесе пријаву против Нешића јер није пријавио кривично дјело везано за сазнања о лажним жртвама у Сребреници.