latinica  ћирилица
20/06/2024 |  14:08 ⇒ 14:29 | Аутор: СРНА

Којић: Намеће се наратив који није тачан, српске жртве нико неће омаловажавати

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да се иницијативом за смјену министра безбједности у Савјету министара Ненада Нешића намеће наратив који није тачан и да то није пут ка помирењу, те да нико неће дозволити да се српске жртве омаловажавају.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом ПС БиХФото: СРНА

Током дискусије о иницијативи за реконструкцију Савјета министара, која се односи на смјену министра Нешића због негирања наводног геноцида у Сребреници, Којић је реаговао на квалификацију дешавања у БиХ од 1992. до 1995. године као агресију, подсјетивши да је Дејтонски мировни споразум та дешавња окарактерисао као трагичан сукоб.

- Ви говорите агресија. Знате ко је направио агресију, направили су је муџахедини који су одсјецали главе на Возућој, па су запалили тијела 96 Срба која ни данас не могу да буду идентификована . рекао је Којић који се обраћао посланику Мидхату Чаушевићу.

Којић је рекао да Нешић није негирао злочин, него да се позвао на извјештај Међународне независне комисије која је констатовала да се у Сребреници није десио геноцид.

- И колега /Сафет/ Кешо је омаловажио жртве када је рекао да је Нешић донио једну слику па маше - рекао је Којић.

Он је подсјетио да је раније 10 година радио на истраживањима злочина над Србима, те да ће донијети 35.042 слике да покаже српске жртве.

- Прихватите то. Али не, ви на морбидан начин омаловажавате све жртве - рекао је Којић.

Он је нагласио да се истина зна и да нико неће прихватити лажи и обмане које су се дешавале у Сребреници.

- Није то само списак живих, има ту и списак људи које се никада прије рата нису водили у бази грађанских стања - рекао је Којић и позвао на ревизију.

На захтјев Клуба посланика СДП-а дата је пауза од 15 минута.