latinica  ћирилица
20/06/2024 |  13:48 | Аутор: СРНА

Којић: ПИК је политичко, а не правно тијело

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је данас у Сарајеву да је Савјет за имплементацију мира у БиХ политичко тијело, а не неко ко се бави правним нормама и правним чињеницама.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Ако би, с друге стране, посматрали ово што ради Кристијан Шмит, и што је радио Валентин Инцко и неки други који су наметали законе у БиХ и ако гледамо са уставно-правне стране - како је могуће да један појединац у потпуности деградира Парламентарну скупштину БиХ, или Народну скупштину Републике Српске, или Парламент Федерације, доносећи одређена законска рјешења - рекао је Којић коментаришући данашње закључке ПИК-а у којима пише да "Република Српска није потписник Дејтона и ентитети нису државе и немају суверенитет".

Према његовим ријечима, веома је битно то што је Шмит давао неке коментаре за статус и назив Сребренице када је рекао да покушава обуставити одређене истраге у Сребреници.

- Знате на шта је мислио? Мислио је да МУП Републике Српске треба да обустави своје истраге које се односе на лица која се налазе у Поточарима, а која се данас воде као жива. Сваки покушај и тог ПИК-а и Шмита јесте покушај да се на сваки начин сакрије лаж и да лаж постане као истина, што никако није могуће - нагласио је Којић.

Према његовим ријечима, сви ти њихови неправни и политички исконструисани покушаји дефинитивно, ни на који начин не могу да угрозе ни Републику Српску ни њен уставно-правни положај.

Он је подсјетио да, нажалост, и крњи Уставни суд БиХ крши Устав БиХ својим незаконитим одлукама и поступцима.

- Све су то њихови заједнички, али узалудни и политички, а не правно мотивисани покушаји да направе унитарну БиХ и да девастирају Републику Српску, што им никада неће проћи, захваљујући кључним институцијама Републике Српске које досљедно поштују Устав и законе - закључио је Којић.