latinica  ћирилица
20/06/2024 |  13:34 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Кондић Панић: Европске интеграције и демократско одлучивање искључују ОХР

Амбасадор БиХ у Француској Бојана Кондић Панић изјавила је да европске интеграције подразумијевају демократски начин одлучивања и договор домаћих званичника, што искључује дјеловање ОХР-а и страног фактора у БиХ, те је додала да се тај став све више заговара и у земљама чланицама ЕУ.
Бојана Кондић Панић - Фото: РТРС
Бојана Кондић ПанићФото: РТРС

Каже да је и Француска земља која заговара демократски принцип одлучивања, слободу говора, медија као и поштовање институција.

- Расписивање ванредних избора у Француској након гласања за Европски парламент говоре у прилог томе. Видим и разумијевање, када разговарам са званичницима, за начин функционисања БиХ али и уважавање изабраних политичких функционера - истакла је Кондић Панић.

С тим у вези, каже да је такав однос и према ОХР-у у БиХ, те указује да је Француска једна од земаља која се и у прошлости залагала за смањење овлашћења ОХР-а и јачање Канцеларије ЕУ, односно европског пута БиХ.

Подсјећа да су представници кабинета предсједника Француске и министарства иностраних послова позивали на убрзање реформи, што је и констатовано на састанцима са члановима Предсједништва али и предсједником Републике Српске Милорадом Додиком који је у априлу боравио у званичној посјети овој земљи.

- Они схватају да европске интеграције подразумијевају демократску зрелост БиХ. Односно, европски пут није компатибилан са функционисањем и радом ОХР-а. Постоји разумијевање. Предсједник Додик је указао приликом посјете на неспојивост европских интеграција и ОХР-а - истакла је Кондић Панић.

Из Француске су, како тврди Кондић Панић, позивали на договор и компромис домаћих политичких актера.

- Добро је да се у овим комплексним геополитичким околностима заговара проширење ЕУ. Представници из Републике Српске су изразили спремност на реформе али уз услов затварања ОХР-а, и прекида свих веза са колонијалном управом - закључила је Кондић Панић.