latinica  ћирилица
20/06/2024 |  13:28 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

ПИК оптужио владајућу коалицију у Српској за напад на Дејтон

Савјет за имплементацију мира оптужио је владајућу коалицију у Републици Српској за напад на Дејтонски мировни споразум, уставни и правни поредак, суверенитет и територијални интегритет БиХ.
ПИК - Фото: РТРС
ПИКФото: РТРС

У коминикеу након дводневног засједања у Сарајеву, Управни одбор ПИК-а наводе да суверенитет припада БиХ и да је њен територијални интегритет загарантиран Општим оквирним споразумом за мир.

- Ентитети унутар БиХ нису државе, они постоје искључиво на основу Устава БиХ и немају никакав властити суверенитет. Стога, УО ПИК-а позива владајућу коалицију у Републици Српској да обустави све активности које подривају БиХ, њене органе власти и њен мултиетнички карактер. УО ПИК-а понавља да међународна заједница задржава неопходне инструменте за осигурање поштивања Општег оквирног споразума за мир - наводи се у саопштењу.

Додаје се да "Република Српска није потписница Општег оквирног споразума за мир".

- Стране у Споразуму обавезале су се да ће у потпуности поштовати суверену једнакост, територијални интегритет и политичку независност БиХ и да ће у потпуности поштовати и промовидати испуњавање обавеза преузетих анексима Општег оквирног споразума за мир, укључујући и њен Устав - наводи се у саопштењу ПИК-а.

Управни одбор ПИК-а бавио се и Нацртом закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, који је оивучен из процедуре у Народној скупштини Републике Српске. У саопштењу "изражавају жаљење због негативног ефекта и штете коју је овај нацрт закона већ произвео када су у питању простор за грађанско дјеловање, слобода удруживања и слобода изражавања".

УО ПИК-а је позвао власти Републике Српске да повуку одлуку о криминализацији клевете, као и да, како се наводи, обуставе све активности које угрожавају политички плурализам, слободу медија, слободу говора и простор за цивилно друштво, те стигматизују мањине.

- Оваквом поступању није мјесто у демократском друштву и у супротности је са вишеструко истакнутим опредјељењем руководства Републике Српске да ради на напретку цијеле земље ка европским интеграцијама - наводи УО ПИК-а.

У саопштењу ПИК-а наводи се да је разговарано о опшем политичком амбијенту у БиХ, уз обраћање потпредсједника Републике Српске Ћамила Дураковића о најновијим дешавањима у Републици Српској, укључујући и тренутну ситуацију у Сребреници.

УО ПИК-а је "осудио беспримјерне притиске на правосуђе, посебно на Уставни суд БиХ".

- УО подсјећа институције Републике Српске да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће, те да су ентитети дужни да се у потпуности придржавају Устава и одлука институција БиХ. УО ПИК-а поздравља именовање једног судије у Уставни суд БиХ од стране Представничког дома ФБиХ и позива Народну скупштину Републике Српске да брзо изврши именовање двојице судија како би се успоставио пуни састав Уставног суда БиХ у циљу осигурања његовог ефикасног функционисања - наводи се у коминикеу.

ПИК даље наводи да напади на Кристијана Шмита и подривање његових активности озбиљно утичу на провођење цивилних аспеката Општег оквирног споразума за мир.

- УО ПИК-а позива на хитно напуштање политике Републике Српске о непризнавању и несарадњи са високим представником. УО ПИК-а упозорава да је поштивање Општег оквирног споразума за мир у БиХ обавеза и очекује од власти Републике Српске да конструктивно сарађују са високим представником - наводи се у саопштењу.

Управни одбор Савјета за имплементацију мира поздравио је одлуку Европског савјета од 21. марта 2024. године да отвори приступне преговоре са БиХ, што је, наводе, историјски тренутак за БиХ и све њене грађане. УО ПИК-а позивао је све институције и политичке актере у БиХ да искористе ову прилику и раде заједно на предузимању свих неопходних корака ка јачању демократије, учвршћивању владавине права, гарантовању основних права и слобода и борби против корупције.

УО ПИК-а очекује од органа власти БиХ да без даљег одлагања усвоје буџет институција БиХ за 2024. годину, који, наводе, мора на адекватан начин подржати способност свих институција да правилно функционишу и испуњавају своје уставне и законске обавезе, укључујући и оне које произлазе из процеса евроатлантских интеграција.

УО ПИК-а наглашава да су поштени и транспарентни избори од суштинског значаја за функционалну демократију и позива све актере у БиХ да осигурају несметано провођење локалних избора 6. октобра 2024. године.

УО ПИК-а позива грађане БиХ да искористе своје уставно и демократско право и гласају на изборима, који би требало да буду одржани уз повећан ниво транспарентности и интегритета. УО ПИК-а "поздравио је излагање Ирене Хаџиабдић, предсједнице Централне изборне комисије БиХ, о припремама за локалне изборе, похвалио активности и још једном изразио снажну подршку Централној изборној комисији БиХ". Представници ЕУ, ОЕБС-а и САД-а информисали су УО ПИК-а о пилот пројектима који имају за циљ побољшање интегритета и ефикасности изборног процеса.

УО ПИК-а позвао је власти у ФБиХ да брзо изврше преостала именовања у Уставни суд ФБиХ и у регулаторна тијела, те да усвоје и проведу законе који осигуравају већу транспарентност и интегритет јавних функција, сузбијају корупцију и подржавају економски раст. Ови кораци су неопходни за даље унапређење функционалности ентитета.