latinica  ћирилица
20/06/2024 |  13:13 ⇒ 13:38 | Аутор: АП

Откривене стотине неслагања током електронског бројања гласова у Порторику

Изборна комисија Порторика саопштила је у уторак, да преиспитује уговор са америчком компанијом, везан за електронско гласање, након што су откривене стотине неслагања у предизборима.
Избори у Порто Рику (фото: EPA-EFE/ENID SALGADO MERCADO) -
Избори у Порто Рику (фото: EPA-EFE/ENID SALGADO MERCADO)

Проблем је софтверске природе, а настао је када су машине, које испоручује сјеверноамеричка компанија која производи и продаје хардвер и софтвер за електронско гласање, али и машине за гласање и табулаторе, које су погрешно израчунале укупне вриједности гласања, навела је Падила Ривера, привремени предсједник комисије.

Иако нико не оспорава, примарне резултат од 2. јуна, који је правилно идентификовао побједника, у неким случајевима, пребројаних гласова путем тих машина било је мање, него истих на папиру, док су са друге стране, исте те машине негдје преокренуле број, а негдје за поједине кандидате пријавиле нулти број гласова.

- Забринути смо јер су избори у новембру, те морамо да пружимо, не само сигурност, да ћемо од машина за бројање гласова добити тачан резултат, али и да је резултат који произведе исти као и онај који је пријављен - додаје Падила, преноси АП.

Компанија је навела да "проблеми са софтвером" потичу од дигиталних датотека које се користе за извоз резултата са машина.

Више од 6.000 гласачких машина кориштено је на изборима у Порторику.

Извор: apnews.com