latinica  ћирилица
20/06/2024 |  07:36 ⇒ 09:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин одликован орденом Ким Ил Сунга, на поклон добио и два пса (ФОТО/ВИДЕО)

Руски предсједник Владимир Путин одликован је орденом Ким Ил Сунга, највишим орденом Сјеверне Кореје током посјете Пјонгјангу за, како се наводи, "огромне заслуге у развоју добросусједских и братских односа" двије земље, јавио је данас сјевернокорејски радио "Глас Кореје".
Путину уручени поклони (Фото: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY) -
Путину уручени поклони (Фото: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY)

Орден је Путину уручен у сриједу, а радио напомиње да је руски предсједник одликован због развоја односа двије земље до стратешког партнерства и због, како се наводи, "нераскидивих савезничких односа и за отварање нове странице корејско-руског пријатељства - пренијела је агенција РИА Новости.

Орден Ким Ил Сунга установљен је 1972. године поводом шездесетог рођендана тадашњег предсједника Сјеверне Кореје на приједлог његовог сина Ким Џонг Ила.

Тај орден се такође додјељује институцијама и организацијама, посебно образовним институцијама, медијима и индустријским предузећима.

Путин и Ким су размијенили дарове, а лидеру Сјеверне Кореје су дати на поклон нова лимузина Аурус и сет за чај, док је Путин добио неколико умјетничких дјела, укључујући слике и бисте, пренијела је руска агенција ТАСС.

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун поклонио је Путину пар сјевернокорејских паса расе пунгсан.

Раса ловачких паса пунгсан узгајана је у Сјеверној Кореји и потиче од вукова и готово је непозната ван земље.

Раса је име добила по планинама у сјеверном округу Пунгсан, гдје је узгајана.

Путин је у сриједу допутовао званичну посјету Вијетнаму, након посјете Сјеверној Кореји током које је са лидером те земље Ким Џонг Уном потписао Споразум о стратешком партнерству.