latinica  ћирилица
19/06/2024 |  22:50 | Аутор: СРНА

Европски конзервативци трећа снага у Европском парламенту

Посланички клуб Европских конзервативаца и реформиста са 83 посланика постао је трећи по снази у Европском парламенту.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Посланички клуб у којем је доминантна снага странка Браћа Италије италијанског премијера Ђорђе Мелони саопштио је да му је данас формално приступило 11 нових посланика.

Пет нових чланова клуба долази из Савеза за унију Румуна, троје су посланици који су напустили француску крајње десну странку Поновно освајање, а по један посланик долази из Данске, Бугарске и Литваније.

Клуб Европских конзервативаца сада броји 83 посланика и престигао је клуб либералних посланика који има 80 чланова.

Посланички клуб конзервативаца и реформиста формиран је 2009. године на иницијативу британске Конзервативне странке, а раније су био у клубу Европске народне странке, гдје је дјеловао као подгрупа под именом Европске демократе.

Британски конзервативци били су најјача група у том клубу све до изласка Велике Британије из ЕУ.

Након тога највећу групу у клубу имали су посланици пољске странке Право и правда, а данас је доминнатна снага странка Браћа Италије.

Уласком Браће Италије и Шведских демократа 2019. године, Клуб Европских конзервативаца и реформиста је отишао прилично удесно, доминирају странке радикалне деснице.

Клуб Европских конзервативаца и реформиста себе дефинише као конструктивни десни центар и противи се федералистичким тенденцијама у Европском парламенту.