latinica  ћирилица
19/06/2024 |  18:39 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Нешић: Притисак из Брисела све док БиХ у потпуности не усклади визну политику са ЕУ (ВИДЕО)

Званични Брисел наставиће са притисцима све док БиХ у потпуности не усклади визну политику са ЕУ и уведе визе за преосталих пет земаља којима то до сада није урадила, изјавио је у Сарајеву министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, након што је потписао споразум са представницима Шведске о јачању визног капацитета БиХ.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Амбасадор Шведске Хелене Лагерлоф рекла је да је потписани споразум тек један корак до хармонизације визне политике БиХ и ЕУ.

Један од кључних услова из Споразума о стабилизацији и придруживању је хармонизација визне политике са ЕУ. Потпуно усклађивање није могуће јер БиХ одбија увести визни режим за држављане Русије, Турске, Кине, Катара и Кувајта због негативних ефекета по привреду.

- Притисак ће се наставити да се уведе визна хармонизација. На примјеру Сјеверне Македоније видите да није све идеално када испуните све њихове захтјеве. Они имају визну хармонизацију, а налазе се гдје се налазе, а претходна власт у Сјеверној Македонији доживјела је фијаско на изборима испуњавајући све захтјеве ЕУ - рекао је Нешић.

- Имамо често инспекције из ЕУ који провјеравају усклађивање визне политике и имамо огромне притиске да ускладимо ових пет земаља, а што с друге стране утиче на економију у БиХ - навео је министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић.

Као сусједна територија границама ЕУ и Шенгенског простора, БиХ препозната је као кључна на Западном Балкану.

Потписани споразум допринијеће бољем управљању миграцијама и границама, али извјесно је да је потпуно усклађивање визне политике са ЕУ још далеко.

Због тога, али и констатних промјена правила пријема, код грађана у БиХ нараста евроскептицизам.

- Данашње потписавање споразума је један корак у том процесу усклађивања и сада треба провести пројекат корак по корак, а на крају одлука је на овој земљи, а шведска агенција за миграције ће наравно помоћи том усклађивању, али и то корак по корак - поручила је амбасадор Шведске у БиХ Хелене Лагерлоф.

- Сви смо опредјељени за европски пут, али да се заврши пуноправним чланством до 2030. године, након тога ја заиста не знам шта да причам нашим грађанима што се тиче европског пута БиХ - поручио је Нешић.

Потписани Споразум омогућиће бољу контролу, квалитетнију биометријску провјеру и спречавање злоупотребе виза приликом преласка граница.