latinica  ћирилица
19/06/2024 |  18:08 ⇒ 18:16 | Аутор: sputniknews.com

Путин на путу за Вијетнам: Двије земље разматрају стварање центра за нуклеарну технологију

У Вијетнаму би уз помоћ Русије могао да се отвори центар за нуклеарну науку и технологију, саопштио је руски предсједник Владимир Путин у ауторском чланку за вијетнамски лист Њан зан уочи посјете овој земљи.
Владимир Путин (Фото: EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK) -
Владимир Путин (Фото: EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK)

- Разрађује се иницијатива за стварање центра за нуклеарну науку и технологију у Вијетнаму, уз помоћ Росатома - написао је шеф руске државе у чланку насловљеном "Русија и Вијетнам: пријатељство које је издржало тест времена".

Путин је истакао да је "руска државна корпорација генерално спремна да помогне вијетнамским партнерима у формирању националне индустрије нуклеарне енергије, укључујући јачање њених људских ресурса".

Такође је додао да компанија Новатек намјерава да реализује пројекте у Вијетнаму везане за природан течни гас. Гаспром производи гас у Вијетнаму, а друга руска компанија, Новатек, намјерава да реализује пројекте са природним течним гасом на територији Вијетнама, истакао је руски лидер.

Русија ће јачати везе са Вијетнамом

Русија ће наставити да развија билатералне везе и сарадњу са Вијетнамом, навео је руски предсједник.

- Заједно са вијетнамским пријатељима наставићемо да јачамо билатералне везе, развијамо сарадњу за добробит наших народа, у интересу стабилности и просперитета у региону и свијету генерално - наводи Путин.

Руски предсједник изразио је захвалност Вијетнаму на уравнотеженом ставу о украјинској кризи и тежњи да допринесе тражењу реалних путева за њено мирно рјешавање.

- Све ово у потпуности одговара духу и природи наших односа...Изузетно цијенимо то што наше земље имају подударне или блиске ставове о актуелним питањима међународне агенде - оцијенио је руски предсједник.

Такође је истакао да Русија сматра Вијетнам истомишљеником по питању формирања нове архитектуре једнаке и недјељиве евроазијске безбједности.

- Имамо сличне оцјене ситуације у Азијско-пацифичком региону. Вијетнам сматрамо истомишљеником када је ријеч о формирању нове архитектуре једнаке и недјељиве евроазијске безбједности на инклузивној и недискриминаторној основи - наводи се у чланку.

Руски лидер је подсјетио да Русија и Вијетнам блиско сарађују на кључним мултилатералним платформама, прије свега у УН.

Трговина расте, повећавају се трансакције у националним валутама

Путин је такође истакао да обје земље константно посвећују озбиљну пажњу продубљивању међусобне трговине и стимулисању инвестиција.

Како је навео, трговина између Русије и Вијетнама порасла је за осам одсто у 2023. години и наставља да расте. У првом кварталу 2024. године порасла је за још једну трећину у односу на исти период прошле године.

Према његовим ријечима, Русија извози "храну, минералне сировине, машине и опрему" у Вијетнам, а ова земља такође увози одјећу, воће и поврће.

Русија и Вијетнам повећавају трансакције у националним валутама. Прошле године њихов удео је био 40 одсто, а у првом тромјесечју текуће године – чак 60 одсто.

- Ово одговара глобалном тренду постепеног напуштања употребе у великој мјери компромитованих валута у међународној трговини и инвестицијама - додао је Путин.

Русија се нада да ће вијетнамски инвеститори бити активнији на руском тржишту и искористити све могућности које су за то доступне, додао је Путин.