latinica  ћирилица
19/06/2024 |  17:56 ⇒ 17:57 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Против Споразума о стратешком партнерству Москве и Пјонгјанга само они који планирају агресију

Против 4. члана о помоћи у случају агресије Споразума о свеобухватном стратешком партнерству између Москве и Пјонгјанга могу бити само они који ту агресију планирају на неку од земаља, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров за Први канал.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL/илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL/илустрација)

- Ако неко доводи у питање законитост ове клаузуле, треба пажљиво да је прочита. У њој се наводи да ће у случају агресије на једну од страна, друга страна пружити сву неопходну помоћ у складу са чланом 51 Повеље УН и националним законодавством Русије и Сјеверне Кореје. Ако неко у томе види неке противправне тежње, против овог члана могу да приговарају само они који планирају агресију на Сјеверну Кореју или Руску Федерацију - истакао је Лавров.

Русија и Сјеверна Кореја потписале су нови међудржавни Споразум о свеобухватном стратешком партнерству којим се постављају обимни задаци и смјернице за продубљивање руско-корејских веза на дужи рок.

Споразум о свеобухватном стратешком партнерству предвиђа, између осталог, помоћ у случају агресије на једног од потписника документа.