latinica  ћирилица
19/06/2024 |  16:59 ⇒ 17:01 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Швајцарска за нас није неутрална држава

Русија и Швајцарска нису контактирале на тему самита о Украјини у Биргенштоку нити је могло бити контакта, Москва одавно не посматра Берн као неутралну страну, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/илустрација) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/илустрација)

Она је истакла да контаката нема из много разлога.

- Прије свега, не видим смисла да расправљамо о нечему што иницијално нема никакав значај нити практичну примјену у реалним условима. Затим, Конфедерацију која је била домаћин таквог "скупа", већ одавно не посматрамо као неутралну страну. Овај став је пренет Ињацију Касису - истакла је Захарова.

Раније је министар спољних послова Швајцарске Ињацио Касис изјавио на конференцији за новинаре да ће Берн наставити контакте са Русијом након конференције о Украјини, одржане у тој земљи. Према његовим ријечима државе "одржавају редовну комуникацију".

У Швајцарској је одржана конференција о Украјини на којој је учествовала 91 држава и 55 шефова држава, као и осам организација, укључујући ЕУ, Савјет Европе и УН. Конференцији нису присуствовали амерички предсједник Џо Бајден, као ни кинески предсједник Си Ђинпинг и бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва. Швајцарска није упутила позив Русији за учешће на самиту. Кремљ је саопштио да је тражење излаза из ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије нелогично и узалудно.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков оцијенио је да је Швајцарска изгубила своју неутралност солидаришући се мањином држава Запада у вези са сукобом у Украјини.