latinica  ћирилица
19/06/2024 |  14:07 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Поново одгођена наплата 30 милиона КМ дуга УИО према Српској

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је за РТРС да је Суд БиХ донио рјешење којим је Републици Српској на још годину дана одгођена наплата 30 милиона КМ дуга од Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

Из Управе за индиректно опорезивање речено је да су добили рјешење Суда БиХ којим се пролонгира спровођење извршења пресуде којим УИО треба Републици Српској да исплати 30 милиона КМ дуга, за још годину дана - до 11. јуна 2025.године.

- Управа за индиректно опорезивање крајем маја 2024. године прослиједила је допис Правобранилаштву БиХ, као правном заступнику УИО, гдје смо посебно нагласили да и даље егзистира проблем извршења рјешења Суда БиХ од 28. септембра 2016. године, који се мора ријешити дозначењем потраживаних средстава повјериоцу, у конкретном случају Министарству финансија Републике Српске - навели су из УИО.

Из УИО кажу да да се то не може извршити на терет средстава са депозитних рачуна за осигурање дуга који је УИО отворила у комерцијалним банкама и који су дио система Јединственог рачуна, јер су то депонована средства трећих лица, која се најчешће по окончању поступка царињења враћају лицу које их је депоновало, а само изузетно преносе на друге рачуне Јединственог рачуна када постају приходи од индиректних пореза.

Даље наводе да би пљендиба тих средстава поново отворила процес и изазвала енормне трошкове за УИО, што је, кажу, већ био случај и због чега је принудно извршење рјешења Суда БиХ и обустављено.

Додају да је УИО у ранијем периоду Управном одбору УИО предлагала рјешење овог проблема и то на начин да се у одређеном временском периоду средства која припадају Федерацији БиХ умањују и уплаћују у корист Републике Српске до измирења дуга, или да се средства за измирење поменутог дуга обезбиједе кроз буџет БиХ. Међутим, наводе из УИО, Управни одбор ове управе још увијек није ријешио овај проблем.

- Имајући у виду да је неспорна обавеза намирења средстава тражиоцу извршења и да је једини преостали начин да се размотри могућност извршења путем осталих рачуна који припадају систему Јединственог рачуна, при чему треба имати у виду функцију и сврху Јединственог рачуна за који је одговорна УИО, а то је прикупљање и расподјела прихода од индиректних пореза корисницима прихода - навели су из УИО.

Подсјећамо, на основу правоснажне пресуде Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину, УИО има обавезу да исплати Републици Српској 30 милиона КМ са каматом.

Суд БиХ је до сада у више наврата пролонгирао извршење те правоснажне пресуде, а у јулу 2023. године одгодио је извршење пресуде до 18. јуна ове године.

Министарство финансија Републике Српске је још прије шест година, односно 2018. године блокадом рачуна УИО наплатило 4,7 милиона КМ, док остатак новца и поред правоснажне пресуде није исплаћен, јер Суд БиХ у континуитету одгађа даље извршење правоснажне пресуде.