latinica  ћирилица
19/06/2024 |  12:13 ⇒ 12:17 | Аутор: sputniknews.com

Русија обуставља учешће у ПС ОЕБС-а

Предсједник Думе Вјачеслав Володин наложио је Одбору Думе за међународна питања да припреми одлуку о обустави учешћа Русије у Парламентарној скупштини ОЕБС.
Сједиште ОЕБС-а у Бечу (Фото: EPA/FLORIAN WIESER) -
Сједиште ОЕБС-а у Бечу (Фото: EPA/FLORIAN WIESER)

Русија не може да прихвати ситуацију у којој јој не дозвољавају да изнесе свој став у оквиру ПС ОЕБС, истакао је Володин.

- Наш став овде је апсолутно отворен и јасан. Ми нећемо финансирати ово дивљање, које нема никакве везе са парламентарним структурама и притом плеше по мелодији Сједињених Америчких Држава - додао је он.

Претходно је предсједница Савјета Федерације Валентина Матвијенко подржала приједлог комитета Савјета Федерације да се припреми заједничка одлука са Државном Думом о суспензији учешћа руске делегације у раду ПС ОЕБС.

Она је задужила Одбор за међународне послове да припреми одговарајући нацрт одлуке. Претпоставља се да би Савјет Федерације могао да донесе одлуку да да обустави рад Русије у ПС ОЕБС-а већ 3. јула.

Заузврат, предсједник комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки рекао је да ову одлуку подржава и доњи дом руског парламента. Он је напоменуо да се та организација претворила у "скуп русофобичних политичара" и да је то аргумент у прилог доношења одговарајуће одлуке.

Подсјетимо, Румунија је раније одлучила да искључи не само Русију, већ и Бјелорусију из учешћа на сједници Парламентарне скупштине ОЕБС-а, која ће се одржати од 29. јуна до 3. јула.

И шеф делегације Русије у ПС ОЕБС Петар Толстој такође је предложио да се обустави делегације у тој организацији, као и уплата чланарине.