latinica  ћирилица
19/06/2024 |  11:46 ⇒ 11:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Према споразуму, ко нападне Русију, напао је и Сјеверну Кореју и обрнуто

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је данас да Споразум о свеобухватном стратешком партнерству који су данас потписале Русија и Сјеверна Кореја подразумева пружање обостране помоћи у случају агресије на једну од земаља.
Састанак сјевернокорејске и руске делегације (Фото:  EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK) -
Састанак сјевернокорејске и руске делегације (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK)

- Данас потписани свеобухватни споразум о партнерству предвиђа, између осталог, пружање узајамне помоћи у случају агресије на једну од страна у овом споразуму - рекао је Путин, преноси агенција РИА Новости.

У том контексту, он је скренуо пажњу на изјаве САД и других земаља НАТО-а о набавци високопрецизних система дугог домета, авиона Ф16 и другог сличног наоружања и опреме за ударе на руску територију, наводи руска агенција.

- Ово није само изјава, већ се дешава и све то представља грубо кршење ограничења која су преузеле западне земље у оквиру разних врста међународних обавеза - нагласио је Путин.

Предсједник Русије Владимир Путин и сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун потписали су данас у Пјонгјангу Свеобухватни споразум о стратешком партнерству двије земље.

Руски лидер је раније припремљени документ назвао фундаменталним и напоменуо да ће он представљати основу односа између Русије и Сјеверне Кореје дуги низ година.

Разговори делегација две земље трајали су око сат и по, а састанак два лидера два и по сата, дуже од планираног.