latinica  ћирилица
19/06/2024 |  11:12 ⇒ 11:48 | Аутор: sputniknews.com

Путин и Ким размијенили поклоне: Нови "аурус" за сјевернокорејског лидера

Руски предсједник Владимир Путин и лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун размијенили су поклоне. Путин је сјевернокорејском колеги поклонио нови "аурус", саопштио је помоћник руског лидера Јуриј Ушаков.
Аутомобил "аурус сенат" (Фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Аутомобил "аурус сенат" (Фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Према његовим ријечима то је други "аурус" поклоњен Ким Џонг Уну. Поред тога, Путин му је поклонио и веома лијеп сервис за чај, као и адмиралски бодеж.

Ушаков је истакао да је руски предсједник "такође добио лијепе поклоне". Није прецизирао о чему се ради, али је наговијестио да су у питању умјетничке слике са Путиновим ликом, укључујући и бисте.

Претходно, фебруара ове године Путин је поклонио Ким Џонг Уну "аурус" и севернокорејски лидер је први од шефова држава који је добио руски луксузни аутомобил на поклон.

У мају је на инаугурацији Путина представљен нови, рестилизован, модел "ауруса".

"Аурус" је линија луксузних аутомобила која се производи од 2013. године по налогу Министарства индустрије и трговине Руске Федерације.

Пројекат подразумијева развој линије аутомобила како за замјену возног парка службених аутомобила државних службеника тако и за комерцијалну продају.

У мају 2021. године покренута је производња Аурус Сенат у фабрици СЕЗ Алабуга у Републици Татарстан.

Предсједник Русије Владимир Путин и сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун потписали су данас у Пјонгјангу свеобухватни споразум о стратешком партнерству двије земље.