latinica  ћирилица
19/06/2024 |  11:06 ⇒ 13:28 | Аутор: Глас Српске

Србија гради гасовод до Бањалуке

Хотели и домаћинства на Јахорини, захваљујући пројекту који ће бити озваничен данас, требало би крајем године да добију гас, а Република Српска и Србија убрзано крећу и са реализацијом раније идеје градње магистралног гасовода од Београда до Бањалуке.
Гасовод (Фото: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI, илустрација) -
Гасовод (Фото: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI, илустрација)

Казао је то директор предузећа "Сарајевогас" из Источног Сарајева Недељко Елек уочи данашњег озваничења почетка радова на дистрибутивном гасоводу Пале - Јахорина, једном од најзначајнијих догађаја за гасни систем Републике Српске.

- Ријеч је о пројекту који се односи на другу фазу гасификације истока Републике Српске. Њиме ће бити обухваћено шест општина и два ски-центра, односно Јахорина и Игришта. Локалне заједнице на које се односи овај пројекат су Пале, Трново, крак према Соколу те Хан Пијесак, Милићи, Шековићи и Власеница - казао је Елек.

Подсјетио је да се прва фаза гасификације источног дијела Републике односила на “Топлану“ у Источном Сарајеву те нагласио је да је тај посао завршен и да су самим тим створени услови за другу фазу овог важног пројекта чија је вриједност 15 милиона марака.

- Тај пројекат финансирамо из гаранција Владе Републике Српске. Ријеч је о круцијалном пројекту јер ћемо кроз тај дистрибутивни гасовод да повежемо општину Пале са Олимпијским центром “Јахорина“. Повећаћемо потрошњу гаса, што је нама врло важно због односа са Руском Федерацијом. Ово је, практично, након 30 година да први пут укопавамо и постављамо цијеви те да ширимо нашу примарну, али и секундарну мрежу - поручио је Елек.

На питање када би тај пројекат могао бити завршен, Елек је нагласио да очекује да до 31. децембра пусте гас према Јахорини, односно да гасификују све хотеле и индивидуалне потрошаче на олимпијској љепотици.

Уочи самог озваничавања овог пројекта планиран је састанак руководства “Сарајевогаса“ и “Србијагаса“ са званичницима Републике Српске и Србије у хотелу "Рајска долина".

- Предузеће "Србијагас" нема улогу у реализацији друге фазе пројекта на истоку Српске, али је на Свесрпском сабору у Београду донесена одлука да "Србијагас" финансира магистрални гасовод до Бањалуке. Назвали смо га магистрални гасовод Београд - Бањалука - поручио је Елек.

Са стране Владе Српске за носиоца овог пројекта, нагласио је, одређено је предузеће “Сарајевогас“, а са стране Владе Србије - "Србијагас".

- Тако да нећемо више чекати на интерконекцију и идемо страном Републике Српске од Шепка до Бањалуке са цијевима уз правац дионице аутопута од Београда до Бањалуке. Тиме ћемо гасификовати практично цијелу Републику Српску - поручио је Елек.

Нагласио је да све активности крећу од Шепка, гдје већ имају излаз те да одатле радови иду ка Бијељини, гдје је већ изграђен гасовод те даље до Брчког трасом будућег аутопута па све до Бањалуке.

О изградњи гасовода који ће пратити трасу аутопута од Београда до Бањалуке причано је и 2020. године, али је по свему судећи корак напријед ка реализацији те идеје учињен на Свесрпском сабору који је одржан 8. јуна у Београду.

ОПСТРУКЦИЈЕ
Поједини бошњачки политичари у више наврата у претходном периоду блокирали су приједлог споразума о изградњи источне интерконекције са Србијом и самим тим опструисали пројекат гасификације Републике Српске.

Те опструкције трају годинама, упркос апелима представника Република да они престану јер је питање гасификације потпуно у надлежности ентитета док се само на нивоу БиХ потписују међународни уговори.