latinica  ћирилица
19/06/2024 |  10:22 ⇒ 11:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија и Сјеверна Кореја потписале свеобухватни споразум о стратешком партнерству (ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин и сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун потписали су данас у Пјонгјангу свеобухватни споразум о стратешком партнерству двије земље.
Сусрет Путина и Кима (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Сусрет Путина и Кима (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Путин и Ким су потписали документ на крају разговора делегација двије земље уз учешће двојице предсједника, јавила је агенција РИА Новости.

Руски лидер је раније припремљени документ назвао фундаменталним и напоменуо да ће он представљати основу односа између Русије и Сјеверне Кореје дуги низ година.

Разговори делегација двије земље трајали су око сат и по.

Путин је истакао да Москва високо цијени досљедну и сталну подршку Сјеверне Кореје, укључујући и подршку руској специјалној војној операцији.

Руски лидер је подсјетио да су прошле године двије земље обољежиле 75 година од успостављања дипломатских односа, а ове године 75 година од закључења првог међудржавног документа: Споразума о економској и културној сарадњи.

Путин је изразио наду да ће се сљедећи састанак лидера двије земље одржати у Русији.

Ким је на састанку истакао улогу Русије у свијету и изразио пуну подршку руској специјалној војној операцији у Украјини, пренијела је агенција РИА Новости.

- Влада Демократске Народне Републике Кореје цијени важну мисију и улогу снажне Руске Федерације у одржавању стратешке стабилности и равнотеже у свијету, а такође изражава пуну подршку и солидарност руској влади, војсци и народу у спровођењу специјалне војне операције у Украјини за заштиту суверенитета, безбједносних интереса, као и територијалног интегритета - навео је Ким.

Ким је указао да се ситуација у свијету убрзано мијења и да у тим условима Пјонгјанг намјерава да ојача стратешку комуникацију са Москвом.

Ким је пружио увјеравања да ће Сјеверна Кореја безусловно подржати све политичке одлуке Русије.

Путин борави у посјети Сјеверној Кореји од 18. до 19. јуна на позив Ким Џонг Уна.

Путин је посљедњи пут посетио Сјеверну Кореју 2000. године.

Ким је посјетио Русију од 12. до 17. септембра када је позвао Путина да посјети Пјонгјанг.