latinica  ћирилица
19/06/2024 |  08:02 ⇒ 10:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Припремљен нови темељни документ за основу односа Русије и Сјеверне Кореје (ВИДЕО)

Разговори руског предсједника Владимира Путина са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном уз учешће делегација двије земље завршени су јутрос у Пјонгјангу. Предсједник Русије је рекао да је припремљен нови темељни документ који ће чинити основу односа Русије и Сјеверне Кореје за дуги низ година.
Сусрет Путина и Кима (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK) -
Сусрет Путина и Кима (Фото: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK)

Путин, који је у Сјеверној Кореји први пут послије 24 године, подсјетио је да су прошле године двије земље обиљежиле 75 година од успостављања дипломатских односа, а ове године 75 година од закључења првог међудржавног документа: Споразума о економској и културној сарадњи, преноси агенција РИА Новости.

Путин је истакао да Москва високо цијени досљедну и сталну подршку Сјеверне Кореје, укључујући и подршку руској специјалној војној операцији.

Путин је рекао да је спреман нови темељни документ који ће чинити основу односа Москве и Пјонгјанга дуги низ година.

Руски лидер је подсјетио да су прошле године двије земље обиљежиле 75 година од успостављања дипломатских односа, а ове године 75 година од закључења првог међудржавног документа: Споразума о економској и културној сарадњи.
Путин је изразио наду да ће се сљедећи састанак лидера двије земље одржати у Русији.

JUST IN: Russian President Putin arrives in North Korea to meet with Kim Jong Un. pic.twitter.com/3LeVNu369b

— BRICS News (@BRICSinfo) June 18, 2024

Ким је на састанку истакао улогу Русије у свијету и изразио пуну подршку руској специјалној војној операцији у Украјини, пренела је агенција РИА Новости.

- Влада Демократске Народне Републике Кореје цени важну мисију и улогу снажне Руске Федерације у одржавању стратешке стабилности и равнотеже у свету, а такође изражава пуну подршку и солидарност руској влади, војсци и народу у спровођењу специјалне војне операције у Украјини за заштиту суверенитета, безбједносних интереса, као и територијалног интегритета - навео је Ким.

Ким је указао да се ситуација у свијету убрзано мења и да у тим условима Пјонгјанг намерава да ојача стратешку комуникацију са Москвом.

Ким је пружио увјеравања да ће Сјеверна Кореја безусловно подржати све политичке одлуке Русије.

Након кратких уводних изјава двојице лидера, разговори Путина и Кима настављени су иза затворених врата.

Након завршетка разговора, биће потписани споразуми Русије и Сјеверне Кореје, након чега ће лидери дати изјаве за медије.

Са руске стране, између осталих, учествују министар спољних послова Сергеј Лавров, први потпредсједник владе Денис Мантуров, потпредсједник владе Александар Новак и портпарол Кремља Дмитриј Песков, пренијела је агенција РИА Новости.

На корејској страни у разговорима учествују и министар спољних послова Чои Сонг Хи, заменик предсједника Централног војног комитета Радничке партије Сјеверне Кореје Парк Чонг Чон, као и замјеник министра спољних послова Им Чонг Ил.

Програм посјете обухвата и гала концерт у част Путинове посјете, државни пријем и полагање вијенца на Споменик ослобођења који је посвећен војницима Црвене армије који су ослободили Кореју током Другог свјетског рата.

Путин је посљедњи пут посјетио Сјеверну Кореју 2000. године.

Ким је посетио Русију од 12. до 17. септембра када је позвао Путина да посјети Пјонгјанг.