latinica  ћирилица
18/06/2024 |  14:06 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

Ковачевић: 9. јануар остаје Дан Републике, симбол и светиња Српске (ВИДЕО)

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је за РТРС да 9. јануар остаје симбол и светиња Републике Српске којем се додаје 15. фебруар - Сретење, као празник српске државности који ће се једнако славити у Србији и Српској.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- 9. јануар остаје празник Републике Српске, оно што је био до сада, а то је Дан Републике, једна од највећих светиња и главних симбола и ту се апсолутно ништа неће промијенити. Како смо обиљежавали и славили Дан Републике до сада, то ћемо урадити и у будућности - рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да Закон о празницима Републике Српске јасно дефинише постојање Дана Републике, а Закон о Дану Републике Српске дефинише да се Дан Републике обиљежава 9. јанура и да ће тако и остати.

- За оне који су довољно паметни то и те како много значи, а за оне који немају политичке мудрости и памети, нека се и даље боре против тога и против предсједника Србије Александра Вучића, предсједника Српске Милорада Додика, српског патријарха и Сабора СПЦ, владе и скупштине Српске и Србије. То је њихов избор, ми остајемо на овој нашој српској страни - поручио је Ковачевић.

Он је рекао да се "из СДС-а чује најефтиније политиканство које се може назвати срамним и безобразним".

- Оно што од њих чујемо јесте да сматрају да су паметни, а да су Додик, Вучућ, Сабор СПЦ, српски патријарх, владе Републике Српске и Србије, скупштине Српске и Србије све неке будале, а они у СДС-у паметни и да је све што су ови људи закључили глупост, а да они у СДС-у знају шта је паметно. Поред свих ових људи, они из СДС-а ће да штите српске интересе. Не знам да ли постоји ико ко у то може повјеровати, па чак и у кући Милана Миличевића - рекао је Ковачевић.

Он је додао да политичка кампања дозвољава мало шири дијапазон дјеловања, али да то не би требало да значи и игру са националним симболима.

- Чујемо како пореде Додика са бившим црногорским предсједником Милом Ђукановићем који је цијелу политичку каријеру засновао на борби против српских националних интереса и српског народа. Пореде то са Додиком који је зарад заштите српских националних интереса, Републике Српске и свих њених грађана спреман да поднесе и носи санкције и тренутно му суде у Суду БиХ само због тога што одбија да погази права и интересе Српске - рекао је Ковачевић.