latinica  ћирилица
17/06/2024 |  07:57 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

"Москва ће тражити званично међународно признање праве природе злочина нацистичке Њемачке"

Русија ће тражити званично међународно признање праве природе злочина нацистичке Њемачке у Другом свјетском рату, рекао је стални представник Русије у УН Василиј Небензја, подсјећајући да је Њемачка, која је починила тако велике злочине, била један од главних спонзора резолуције о Сребреници.
Василиј Небензија (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL, илустрација) -
Василиј Небензија (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL, илустрација)

- Усвајањем резолуције о Сребреници направљен је преседан који ће свакако утицати на даље дискусије о проглашавању других историјских трагедија за геноцид - рекао је Небензја за "РИА Новости".

На питање да ли Русија планира да предложи резолуцију о геноциду против совјетских народа у оквиру Генералне скупштине УН, он је подсјетио да је један од главних спонзора резолуције о Сребреници била управо Њемачка, која је починила велике злочине за вријеме Другог свјетског рата.

Према његовим ријечима, Русија је увијек придавала велики значај очувању историјског сјећања и враћању правде онима који су страдали и погинули током великог рата, преноси "РТ Балкан".

- Злочини нацистичке Њемачке над народима Совјетског Савеза, укључујући опсаду Лењинграда и масовно истребљење цивила, су и даље једна од најболнијих тема за нас. Наставићемо да свим расположивим средствима тражимо званично признање праве природе ових злочина и обнављање историјске истине на међународном нивоу - нагласио је Небензја.