latinica  ћирилица
15/06/2024 |  20:00 | Аутор: СРНА

У Буковцу одржан 24. Завичајни збор - косидба

На Селишту у Буковцу код Новог Сада одржан је 24. Завичајни збор – косидба којим крајишка удружења с поносом чувају традицију старог краја.
Буковац - Фото: СРНА
БуковацФото: СРНА

Организатори су Завичајно удружење Мањача из Буковца и Савез крајишких удружења из Новог Сада, а учесници су имали прилику да се окушају у бацању камена с рамена, скоку у даљ, навлачењу конопца, варизање, клисање и крмање, а највише пажње привукло је такмичење косаца.

Манифестацију је отворила министар за бригу о породици и демографију Србије Милица Ђурђевић Стаменковски, која је истакла да ово министарство подржава вриједности које чувају велику породичну заједницу српског народа, јер су Срби, ма гдје да се налазе, једна велика породица.

Она је напоменула да људи на оваквим скуповима саборују и сложно чувају традицију и културу, сјећање на завичај.

Стаменковски је нагласила да је ресор који води, одмах након Свесрпског сабора, слиједио упутства из усвојене Декларације и кренуо у њихово спровођење.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да на овом простору, прије свега у Буковцу, има више од 5.000 Срба са Мањаче, који дају пуни допринос и развоју Србије.

- Ми од почетка подржавамо ову манифестацију, јер она даје посебан допринос очувању наше културе, традиције, обичаја, свега онога што нам је важно да сачувамо свој идентитет и нашу посебност - навео је Цицовић.

Он је додао да Удружење Мањача и Савез крајишких удружења на прави начин раде на очувању културе, традиције, обичаја.

Чињеница да се манифестација одржава 24. пут, каже Цицовић, довољно говори о њеном значају.

Поручио је да ће Представништво Српске наставити са подршком овом скупу и настојати да мотивише и друга завичајна удружења да се ангажују на очувању српске културе, традиције, језика, писма.

Према његовим ријечима, то је посебно важно у тренутку када су српски народ, Србија, Република Српска изложени великим притисцима и искушењима.

- Изузетно је важно да будемо јединствени и сабрани и само тако моћи ћемо да се супроставимо свим искушењима и да дамо пуни допринос нашем опстанку на овом простору - рекао је Цицовић.