latinica  ћирилица
15/06/2024 |  17:12 | Аутор: СРНА

Андрићград: На манифестацији излагачи из Српске, Србије и Црне Горе

Традиционална манифестација Златне руке Подриња одржана је данас 11. пут у Андрићграду гдје су на Византијском тргу изложени пчелињи производи, ручно израђени накит, играчке и плетене корпе, те 40 најбољих фотографија са конкурса Фотографијом кроз Српску 2023.
Манифестација Златне руке Подриња - Фото: СРНА
Манифестација Златне руке ПодрињаФото: СРНА

Манифестацију је отворио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић који је рекао да се на овај начин не допушта да се заборави све оно што је старо и добро, а све ове рукотворине, производи и стари занати, потврда су да то треба сачувати за будуће генерације.

Златне руке Подриња окупиле су излагаче из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Директор општинске Туристичке организације Бранислав Андрић рекао је да је је манифестација усмјерена на очување традиције и културне баштине.

- Један од наших главних задатака је чување културних вриједности, етнографије, традиције и баштине, а афирмишемо старе занате који помало падају у заборав и трудимо се да заинтересујемо младе људе да се баве њима - истакао је Андрић.

Предсједник Удружења жена Соколица са Сокоца Зорица Миривић каже да чувају старе занате и да им је приоритет представити производе са Романије.

Миривићева је појаснила да од заборава покушавају да сачувају вунене чарапе, наводећи како користе специфичну технику када их плету, а све с циљем да је те чарапе врате у свакодневну употребу.