latinica  ћирилица
15/06/2024 |  16:24 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан несталих и 32 година од егзодуса Срба из долине Неретве

Обиљежавање страдања Срба из долине Неретве и Дана несталих данас је, након Мостара, настављено у Невесињу гдје је положено цвијеће на Споменик слободе и Спомен-костурницу на Гвозду и упућен апел да се помогне у тражењу несталих.
Невесиње - Фото: СРНА
НевесињеФото: СРНА

Почаст страдалим борцима и цивилима одата је и у Спомен-соби.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње Аљонка Џелетовић подсјетила је да су у Републици Српској и даље трага за 1.642 особе, а да се у спомен-костурницама у Невесињу, Источном Сарајеву и Бањалуци налази 570 неидентификованих посмртних остатака.

Она је упутила апел сродницима жртава који нису дали крв на ДНА анализу да то учине, јер је то једини начин да се сазна идентитет жртава.

- Наше очи нису само упрте у институције, тужилаштво, војне и цивилне власти, него у савјест човјека, у хуманост и људскост неког од нас који ће преузети одговорност без обзира којој националној или вјерској заједници припада - истакла је Џелетовићева.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац каже да је све мање наде да би се процес тражења могао убрзати.

- Нема нових идентификација, родитељи умиру и већ сутра ако буде пронађен син јединац, нећемо имати коме да предамо тијело да се достојно сахрани - упозорила је Граорчева.

Замјеник начелника општине Невесиње Богдан Ботић рекао је да су прошле 32 године бола, туге и непрестане борбе породица несталих да пронађу најмилије.

Он је пожелио да им Бог да снаге, воље, енергије и храбрости да се наставе борити за истину и правду, нагасивши да ће од општине Невесиње и институција Републике Српске увијек имати подршку.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежја положиле су делегације општинске и Републичке организације несталих, Генералног козулата Србије у Мостару, општине Невесиње и града Требиња, Борачке организације, удружења "Насљеђе" и ратних ветерана Невесиња, Црвеног крста и Међународне комисије за нестале особе.

Поменом у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару и бацањем цвијећа у ријеку Буну данас је обиљежено 32 година од егзодуса српског народа из Мостара и долине Неретве када је страдало 431 лице, а више од 30.000 људи напустило своје домове.

Тужне сцене и ове године одвијале су се на Буни код Мостара гдје је у јуну 1992. године нестало 29 Срба.

За неколико јунских дана 1992. године из долине Неретве, од Чапљине до Брадине, протјерано је више од 30.000 Срба.

На данашњи дан 1992. године запаљена је и Саборна црква Свете Тројице у Мостару, а потом и остали православни храмови у долини Неретве.