latinica  ћирилица
15/06/2024 |  10:11 | Аутор: СРНА

Носовић: Хелез само машта

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић истакао је да ће српски народ сачувати Српску, а да су најаве министра одбране у Савјет министара Зукана Хелеза о укидању имена Републике Српске и Републике само његова маштања и надања.
Анђелко Носовић - Фото: РТРС
Анђелко НосовићФото: РТРС

Носовић је истакао да Хелезове тежње да се елиминише православље и све што је српско нису ништа ново, али да су Срби сачували себе, као што ће да сачувају и Српску.

- Чим жели да дијели Српску на два кантона, то је корак ка укидању и то није само његова тежња, већ сви бошњачки руководиоци у БиХ имају идеју о уништењу Републике Српске, а везано је за ситуацију када је Алија Изетбеговић рекао да је БиХ њихова држава када у њој буде 51 одсто бошњачког становништва - навео је Носовић.

Он је подсјетио да је српски народ кроз вијекове одолијевао настојањима која су долазила са разних страна да буду покорени и уништени, али да ће се Срби и даље борити и да ће сачувати Републику Српску.

- Дакле, то што Хелез прича и жели није ништа ново. Он само наставља причу и идеју коју је Алија Изетбеговић најављивао у својој "Исламској декларацији", али и идеју међународне заједнице да кроз декларацију о Сребреници српски народ окарактерише "геноцидним" - додао је Носовић.

Хелез је недавно најавио да ће бошњачке власти, у свјетлу резолуције о Сребреници, затражити укидање Републике Српске, тако што ће она бити подијељена на два кантона, а њено име бити избрисано заувијек.

Он је запријетио и да ће Срби "извући дебљи крај" ако се не повинују његовом плану о подјели, и проћи, како је рекао, као Срби из Републике Српске Крајине, који су протјерани у хрватској акцији "Олуја".

Хелез је рекао да би за Србе била "предност" ако би се сами иселили из Републике Српске и БиХ.