latinica  ћирилица
14/06/2024 |  18:59 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Свесрпски сабор један од најзначајнијих догађаја у историји Републике Српске (ВИДЕО)

Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, усвојена на Свесрпском сабору, представља снагу садашњег и будућег националног и свеукупног идентитета српског народа. Тиме ће Свесрпски сабор остати уписан као један од најзначајнијих догађаја у историји Републике Српске, порука је њених политичких представника.
Свесрпски сабор, Београд - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Свесрпски сабор, БеоградФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Порука опозицији, која је тврдила да се Декларацијом наводно укида 9. јануар као Дан Републике, да декларацију добро прочитају и сјете се да је обиљежавање 9. јануара као Дана Републике, народ потврдио на референдуму.

Декларацијом усаглашеном на Свесрпском сабору исписане су нове странице српске историје. Све што у њој пише, у складу је са међународним и домаћим правом и представља декларацију мира, стабилности и повјерења, каже министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран. Они који критикују декларацију, оцјењује, не препознају суштину. Каже да ће се 9. јануар наставити обиљежавати као Дан Републике, јер је народ Српске, 2016. године плебисцитом тако одлучио.

- Декларација која говори о заједничком обиљежавању државности Сретењу, Првом српском устанку, првом српском Уставу, у овом смислу га посматрамо као државност, је само наша одлика као цјелине српског народа гдје год да се налази српски народ, да припадамо нашој матици, да имамо своју заједничку историју и да то прихватамо као своје - каже Синиша Каран министар унутрашњих послова Републике Српске.

Након првобитних оптужби из редова опозиције да се руководство Српске декларацијом одрекло 9. јануара као Дана Републике, сада "спуштају лопту". Ништа против Сретења као Дана државности Републике Српске немају, позивају на очување деветог јануара. Није толико споран ни члан 29. декларације. Спорна им је сад само ријеч у том члану.

- Задње реченице и ријечи у том члану 29. мало изазивају неку врсту пажње, јер није ту прецизно дефинисано да је 9. јануар Дан Републике Српске него се дефинише као Дан настанка. Мислим дата једна ријеч, када би се на неки начин склонила, дала би прецизније значење и самом члану - сматра Бранислав Бореновић предсједник ПДП-а.

Настанак, одредница када је нешто настало. Рођендан. Дан рођења. Дан Републике Српске. Како год тумачили. А Свесрпски сабор тумачиће се као један од најзначајнијих догађаја од настанка Републике Српске, поручила је министар финансија, Зора Видовић. Осим на политичком плану, ојачана је и економска сарадња Српске и Србије. Девети јануар остаје Дан Републике, јасна је Видовићева.

- Ми славимо са Србијом Дан државности. Можда неко неће да размисли мало унапријед шта то значи. Свако онај ко хоће да размисли шта би то могло значити у неким наредним годинама засигурно ће схватити шта то значи. Важно је да сви Срби гдје год да живе славе тај Дан државаности Србије - истиче Зора Видовић министар финансија Републике Српске.

Апсолутну подршку Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа која је усвојена на Свесрпском сабору дали су и политички представници Срба из Румуније, Мађарске, Сјеверне Македоније, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Албаније.