latinica  ћирилица
14/06/2024 |  18:53 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Вандализам због гласања у УН; Графити на амбасадама Мађарске и Словачке у Сарајеву и на згради поред амбасаде Србије (ВИДЕО)

У Сарајеву данас серијски вандализам. На зградама амбасада Словачке и Мађарске појавили су се графити са бројем 8.372, који се у бошњачкој јавности наводи као број страдалих у Сребреници. Потом је на згради поред амбасаде Србије исписан графит "геноцидаши". Полиција истражује. Струка упозорава - прекршена дипломатска правила. И то може да има озбиљне посљедице.
Нови вандализам у Сарајеву - Фото: Уступљена фотографија
Нови вандализам у СарајевуФото: Уступљена фотографија

На оградама дипломатских представништава Мађарске и Словачке у Сарајеву исписани графити, директно су кршење Бечке конвенције о дипломатским односима. Струка упозорава да се угрожава безбједност дипломатама земаља које нису подржале спорну Резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН. Мађарска је у Генералној скупштини УН гласала против, док је Словачка била уздржана.

- Заиста није у реду јер земља домаћин носи одговорност за њихову безбједност. То може да буде и стављање мете на чело тих амбасада и њихових представника - сматра Милош Шолаја, редовни професор Факултета политичких наука у Универзитета у Бањалуци.

Шолаја каже да је ово и политичка порука због гласања у Генералној скупштини УН, али и реговање на недавну најаву Окружног тужилаштва у Бијељини да ће да истраже манипулације бројем страдалих у Сребреници.

Бошњачким екстремистима смета свако ко се стара о међународном праву, па су сада на удару и амбасаде Мађарске и Словачке каже политички аналитичар Стевица Деђански.

- Они то раде, зато што нема шта друго да нуде својим грађанима, да ли сте видјели неки пројекат који је понуђен грађанима БиХ који долази од централне власти. Нема, ако нешто има, има у Републици Српској - каже Стевица Деђански, политички аналитичар.

Након Словачке и Мађарске на обали Миљацке крај амбасаде Србије исписан је увредљив графит. Из Београда поручују да се манипулацијом жртвама у вандалској режији само распирује мржња.

- Ово је порука српском народу у БиХ, посебно у Републици Српској, да ће након резолуције наставити своју стратегију унитаризације БиХ и поништавања надлежности Републике Српске у складу са изјавама амбасадора, прије свега САД-а и Велике Британије - каже Митар Ковач посланик у Народној скупштини Републике Србије.

Из амбасада Словачке и Мађарске без коментара. Из Амбасаде Србије најстроже осуђује данашњи вандалски чин и позивају надлежне да, у најкраћем року, открију починиоце и приведу правди.

Из МУП-а Кантона Сарајево кажу да графит крај амбасаде Србије третирају као повреду равноправности човјека и грађанина, а бројеве на мађарским и словачким дипломатским представништвима су оштећење туђе ствари. И на крају уобичајена лаконска формулација - истрага је у току.