latinica  ћирилица
14/06/2024 |  12:50 ⇒ 14:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Столтенберг: Украјина има право да нападне војне мете у Русији

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да Украјина има право да нападне војне циљеве унутар Русије како би се бранила од напада.
Јенс Столтенберг (Фото:  EPA-EFE/ZOLTAN MATHE, илустрација) -
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE, илустрација)

- Украјина има право да нападне војне циљеве на руској територији као део права на самоодбрану, а ми имамо право да их подржимо у одбрани - рекао је Столтенберг одговарајући на питање Гласа Америке у Бриселу у седишту НАТО-а, гдје је Алијанса са партнерима одржала 23. састанак Контакт групе за одбрану Украјине.

Група коју предводе Сједињене Америчке Државе окупља око 50 земаља како би координирала војну подршку Кијеву у борби против инвазије Русије.

Столтенберг је такође рекао да је право Украјине на прекограничне ударе постало очигледније откако је Русија отворила нови фронт на сјеверу у Харкову и почела да напада ту област директно са руске територије.

- Граница и линија фронта су мање-више исте, и наравно, ако су руске снаге, артиљерија, ракетне батерије безбједне чим се нађу на руској страни границе, постаје изузетно тешко за Украјинце да се бране - рекао је он, пренос Глас Америке.

Сједињене Државе су недавно одобриле Украјини да напада копнене циљеве унутар Русије, посебно да би се бранила од прекограничних напада на област Харкова.