latinica  ћирилица
28/09/2024 |  09:43 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Лавров: Насиље на Блиском истоку превазилази сукоб Израела и Палестинаца

Насиље се проширило далеко изван подручја арапско-израелске конфронтације и дестабилизује ситуацију у другим регионима, рекао је министар спољних послова русије Сергеј Лавров на састанку Савјета безбједности УН о ситуацији на Блиском истоку, укључујући палестинско питање.
Сергеј Лавров (фото: архива/EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL) -
Сергеј Лавров (фото: архива/EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL)

- Постоји ниво конфронтације без преседана на окупираној палестинској територији и у либанско-израелском пограничном подручју. Овај сукоб има одјека и у другим дијеловима региона, укључујући Црвено море и Аденски залив - указао је Лавров.

Он је нагласио да џепови нестабилности опстају на широком подручју Блиског истока и сјеверне Африке.

- Спирала насиља је отишла далеко изван зоне арапско-израелске конфронтације, дестабилизујући ситуацију не само у регионима које сам поменуо, већ и на Средозменом мору, Персијском заливу и цијелом подручју сјеверне Африке. У коријену ових кризних процеса било је и јесте неријешено палестинско питање - истакао је Лавров.

Он је напоменуо да је у епицентру тренутне конфронтације Појас Газе, гдје је посљедња рунда непријатељстава која је почела прошлог октобра већ постала најкрвавија у дугој серији арапско-израелских ратова.

- Број убијених премашио је 41.000, док се број рањених и несталих приближава цифри од 100.000. Већина жртава су цивили, укључујући велики број жена, дјеце и старих људи - рекао је Лавров.

Према његовим ријечима, ситуација се убрзано погоршава усред борби и израелске опсаде Појаса Газе, пренио је ТАСС.

- Појас Газе је постао највећи затвор на отвореном - указао је Лавров.

Он је поручио да Русија остаје чврсто при свом ставу да је, иако не постоји изговор за терористички напад 7. октобра, подвргавање свих Палестинаца колективном кажњавању - неприхватљиво.

- Поменуо сам бројке мртвих цивила, 41.000 од 7. октобра. То је више него двоструко у односу на број цивилних жртава на обје стране сукоба у Украјини за 10 година од крвавог пуча у фебруару 2014 - напоменуо је Лавров.