latinica  ћирилица
14/06/2024 |  11:01 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Каран: Декларација - акт мира, стабилности, пријатељства и повјерења, али и снаге заједништва будућег дјеловања

Професор уставног права Синиша Каран истакао је да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, усвојена на Свесрпском сабору 8. јуна, акт мира, стабилности, помирења и повјерења, али и снаге садашњег и будућег националног и свеукупног идентитета српског народа.
Свесрпски сабор - Фото: РТРС
Свесрпски саборФото: РТРС

Каран је у изјави нагласио да је Декларација акт који је потпуно заснован и у оквиру међународног и домаћег права и заштите нарушавања међународног и домаћег права, акт националних и политичких права, акт будућности и заштите српског народа од асимилације ма гдје да живи а нема своју државу, акт политичке освијештености и политичког субјективитета, као одлика сваког народа који има своју државу.

Он је указао да је Декларација апсолутно у складу са свим међународним актима који говоре о људским, националним, политичким и свим другим правима сваког народа и акт мирног рјешавања свих спорова, а против сваког сукоба.

- То је акт који посебно наглашава право на територијални интегритет и суверенитет Србије који је грубо нарушен и акт који по ко зна који пут и изнова афирмише договорени оквир Дејтонског мировног споразума и тражи његову досљедну примјену -нагласио је професор уставног права.

Каран је истакао да тај акт, који је у складу са Уставом БиХ, даје право Српској да успоставља специјалне паралелне везе, акт којим српски народ уважава све геополитичке промјене у свијету, а посебно акт који се противи глобалном пројекту великих сила да бришу нације као основне носиоце суверенитета сваке државе, и брисање народа и нације као основног актера међународних односа.

Такође, нагласио је он, Декларација је акт против свих оних који грубо ударају на националне интересе српског народа и аката као што је резолуција о Сребреници.

- То је акт који пружа руку свима да заједнички живимо у пријатељским односима, уважавајући свачију посебност, а посебно снагу конститутивног српског народа да има своју државу - рекао је Каран.

Према његовим ријечима, Декларација је акт којим Срби по ко зна који пут изражавају своје антифашистичке и слободарске вриједности и који снажно наглашава заједничку историју српског народа од протеклих вијекова до данас.

- Моћ Декларације је у томе што је она прекретница политичког субјективитета, снаге, и то не само културне, вјерске, етничке, историјске, него и политичке снаге свих Срба да буду једно гдје год да живе. Проглашењем декларације на Свесрпском сабору написана је нова српска историја - закључио је Каран.