latinica  ћирилица
14/06/2024 |  10:53 ⇒ 11:41 | Аутор: РТРС

За алтернативни смјештај Влада Српске у другом кварталу исплатила 49.075 КМ

Влада Републике Српске и Републички секретаријат за расељена лица и миграције уплатили су за други квартал текуће године 49.075 марака за алтернативни смјештај путем партиципације у плаћању индивидуалног закупа, који тренутно користе 284 породице. За ове намјене од почетка године издвојено је укупно 96.600 марака.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

- Републички секретаријат за расељена лица и миграције је у обавези да обезбиједи све видове алтернативног смјештаја, али и да финансира трошкове индивидуалног закупа за расељена лица, избјеглице и повратнике у Републици Српској који још увијек нису трајно ријешили своје стамбено питање. Осигурање оваквог вида смјештаја представља прелазно рјешење до трајног збрињавања ових породица, а средства се обезбјеђују у оквиру редовног програма рада Секретаријата који се финансира из буџета Републике Српске - наводи се у саопштењу Републичког секретаријата.

Како се у саопштењу додаје, осим редовног програма, средства су обезбијеђена и реализацијом донаторских и кредитних пројеката. У завршној фази је Пројекат затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења (ЦЕБ 2) који се финансира кредитним средствима, а исплаћују се из буџета Републике Српске уз учешће локалних заједница у виду обезбјеђења земљишта, дозвола, накнада и инфраструктурних прикључака.

- У оквиру овог пројекта су изграђене 703 стамбене јединице – 573 стана и 130 смјештајних капацитета у социјално-геријатријским установама у Дервенти и Требињу. Завршетак преосталих радова је планиран до краја 2024. године када ће бити усељене још двије зграде – у Добоју (134 корисника) и у Зворнику (37 корисника). Усељењем корисника у ова два града завршава се Пројекат ЦЕБ 2 - додаје се у саопштењу.

Према евиденцији Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, као и према евиденцијама и захтјевима локалних заједница остаће око 600 породица којима је потребно ријешити стамбено питање, а одлучиле су се за интеграцију у локалним заједницама у којима тренутно живе и гдје желе остати.