latinica  ћирилица
14/06/2024 |  09:07 | Аутор: СРНА

Шкипина: Већ виђени перформанси опозиционих очајника које највише боли закључак 25

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина изјавио је да је одржавање Свесрпског сабора, као и закључци, циљеви и ставови садржани у Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, коју су усвојиле владе Републике Српске и Републике Србије, од историјског значаја за цјелокупни српски народ.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Шкипина је нагласио да ће 8. јун 2024. године, када је одржан Први Сверпски сабор у Београду, сигурно ући у календар важних догађаја у српској историји, те да ће наша покољења са поносом говорити о његовом значају и улози у овим изузетно тешким и изазовним временима по српски народ.

- Сабори су имели велики значај и у досадашњој историји Срба, у чијем раду су учествовали званичници српских држава и свештенства СПЦ, а на којима су разматрана најважнија питања из унутрашње и спољне политике, законодавства, као и питања која су се односила на очување српског јединства, традиције, обичаја, културе, језика, писма, идентитета, породице... У томе се огледа и улога Првог свесрпског сабора који је усмјерен на промоцију националних интереса, очување мира, јачање сарадње између Републике Српске и Републике Србије, као и цјелокупног српског народа ма гдје он живио - нагласио је Шкипина.

Он је оцијенио да је од посебног значаја чињеница да Декларација није усмјерена против било којег другог народа, већ да промовише мир, дијалог и сарадњу, а оно што је веома важно за Републику Српску јесте да је наглашена опредијељеност за поштовање и досљедно примјењивање слова Дејтонског споразума, а не духа.

"Такође, овом декларацијом несумњиво се гарантује уставно-правни положај и статус Републике Српске, као једног од два равноправна ентитета у државној заједници БиХ, како је и предвиђено Дејтонским мировним споразумом. На тај начин још једном је потврђено да је Република Српска трајна категорија и да нико, поготово странци и заговорници унитарне БиХ, не могу довести у питање њено постојање и опстанак", нагласио је Шкипина, додавши да је одржавање Сабора и усвајање Декларације резултат одговорне политике руководстава Српске и Србије, предвођених предсједницима Милорадом Додиком и Александром Вучићем.

С обзиром на садашње вријеме које је веома тешко по српски народ, препуно изазова, притисака и уцијена, истакао је Шкипина, Декларација указује на потребу саборовања, окупљања и повезивања Срба, али и свих становника Српске и Србије.

Што се тиче синхронизованих напада опозиције у Српској, представника дијела међународне заједнице и бошњачког политичког руководства, Шкипина је рекао за Срну да би га изненадила другачија рекација и да је то потпуно очекивано, што је потврда је Српска на правом путу.

- Странцима и политичком Сарајеву смета свако окупљање српског народа, његовог руководстава и представника СПЦ, поготово Свесрпски сабор, који је био директно усмјерен на промоцију мира, дијалога и договора домаћих лидера, без страног интервенционизма, што њима никако не одговора, јер они прижељкују само хаос и тензије у БиХ и на Балкану. Што се тиче опозиције у Српској, колико смо видјели, они су и овај историјски документ и историјско саборавање српског народа искористили за јефтину политичку кампању користећи, као и обично, лажни наратив с циљем обмане народа у Српској и Србији - указао је Шкипина.

Он је навео да од толико изузетно добрих и охрабрајућих закључака, циљева и ставова садржаних у Декларацији, опозиција у Српској се ухватила срамне злоупотребе великог датума - 9. јануара, покушавајући да на јадан и биједан начин придобију наклоност властитог народа који је прошао пакао током посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Те перформансе опозиционих очајника сувишно је коментарисати, јер њихови већ виђени отужни сценарији по ко зна који пут потврђују да су они само обичне лутке у канџама странаца који са њима манипулишу како им драго, док ови шене од среће испуњавајући један по један "прљави" задатак не би ли се како докопали власти. Али узалуд, народ их неће, јер народ најбоље зна да би за шачицу власти истим тим странцима продали и Републику Српску, и српски народ, и 9. јануар, 15. фебруар и 15. септембар - нагласио је Шкипина.

Он је навео да се не сјећа да је за вријеме владавине садашње опозиције, некада давно прије 20 година, уопште обиљежаван 9. јануар - Дан Републике онако како се обиљежава протеклих година, а данас га ти исти као бране од Милорада Додика који је добио америчке санкције и политичко суђење у Суду БиХ јер је грчевите бранио овај празник и био на челу организационог одбора за његово величанствено обиљежавање, уз још величанственији свечани дефиле, којем, колико знам, ови "нападачи" нису ни присуствовали.

- Интересантно је да свих ових дана група опозиционих очајника не попушта 9. јануар, који ће бити и даље обиљежаван у Српској, можда и љепше, и јаче и снажније него до сада, а да се нису ниједном дотакли веома битног закључка под тачком 25 у којем се каже да "Свесрпски сабор сматра непримјереним постављање високог представника у БиХ супротно Анексу 10 Дејтонског мировног споразума, којим је прописано да је за именовање високог представника потребна сагласност страна уговорница, као и одговарајућа резолуција Савјета безбједности УН". Чини ми се, да их управо тај закључак највише и боли, јер је констатовано да велики пријатељ опозиционара Кристијан Шмит, са којим се често састају и чије налоге испуњавају, ипак, није високи представник, већ обични странац који нелегално борави у БиХ - истакао је Шкипина.