latinica  ћирилица
14/06/2024 |  09:02 ⇒ 11:31 | Аутор: РТС

Све што морате знати о Европском првенству у Њемачкој

Ово је осам најважнијих чињеница које морате знати о шампионату у Њемачкој, било да сте љубитељ фудбала и навијач или потпуна фудбалска незналица. Први пут као самостална држава Србија ће учествовати на Европском првенству у фудбалу.
ЕУРО 2024 (Фото: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF) -
ЕУРО 2024 (Фото: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF)

1. Домаћин Европског првенства 2024. је Њемачка. Кроз 22 такмичарска дана биће одиграна 51 утакмица. Поприште мечева биће десет стадиона у десет различитих градова широм Њемачке - Берлину, Келну, Дортмунду, Диселдоррфу, Франкфурту, Гелзенкирхену, Хамбургу, Лајпцигу, Минхену и Штутгарту.

2. Европско првенство ће трајати укупно 31 дан - од 14. јуна, до 14. јула. Шампионат вечерас од 21.00 сат отвара дуел Њемачке и Шкотске у Минхену, а затвара га финале на Олимпијском стадиону у Берлину.

3. На 17. шампионату Европе учествују 24 национална тима. Уз домаћина Њемачку, 20 репрезентација је стигло кроз квалификације, док су се три пласирале кроз бараж. Екипе су жријебом подјељене у шест група, а 16 најбољих ће проћи у нокаут фазу такмичења. Репрезентација Србије се такмичи у групи Ц са Енглеском, Данском и Словенијом. Први меч одиграће 16. јуна против Енглеза у Гелзенкирхену.

ЕУРО 2024 (Фото: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF)

4. Девет бивших шампиона Европе играће у Њемачкој - Чешка, Данска, Француска, Њемачка, Италија, Холандија, Португалија, Словачка и Шпанија.

5. Након шампионата у Њемачкој једна репрезентација би могла постати најтрофејнија у Европи. До сада су Нијемци и Шпанци по три пута освајали Европско првенство. Њемачка има највећи број учешћа - 12 пута су Нијемци играли.

6. Португалац Кристијано Роналдо ће шести пут играти на Европском првенству, док ће Луки Модрићу и Пепеу ово бити пето учешће на шампионату Европе.

7. Након што је Пинокио био прва маскота првенства Европе 1980. године у Италији, 12. маскота биће ове године Алберт, чије је име одабрано на јавном гласању.

8. Тимовима учесницима биће расподјељен наградни фонд од 331.000.000 евра. Иста сума новца је додјељена и на првенству прије четири године.

      View this post on Instagram

A post shared by UEFA EURO 2024 (@euro2024)