latinica  ћирилица
13/06/2024 |  21:59 | Аутор: СРНА

Алексић: НАТО мора да одговара за посљедице бомбардовања осиромашеним уранијумом

НАТО мора да одговара за катастрофалне посљедице бомбардовања Србије и Републике Српске осиромашеним уранијумом и ова организација која финансира ратове у свијету треба да исплати штету грађанима који масовно оболијевају и умиру од канцера као посљедице тог бомбардовања, рекао је вечерас у Бијељини адвокат из Ниша Срђан Алексић на промоцији своје књиге "Пројектили правде".
Срђан Алексић - Фото: СРНА
Срђан АлексићФото: СРНА

Алексић је навео да је "Балкански синдром" назив за оболијевање од канцера након излагања осиромашеном уранијуму на просторима које је НАТО бомбардовао, а у Републици Српској то су сарајевско насеље Хаџићи, Хан Пијесак и још нека мјеста.

- Адвокат Анђело Тартаља из Италије већ 20 година заступа италијанске војнике на ову тему. Први случај је био за војника који је боравио у Хаџићима, а до сада има више од 400 пресуда са одштетом и до два милиона евра - рекао је Алексић.

Он је истакао да ради на исти начин у Србији, уради се анализа биопсије у Италији за сваког обољелог или умрлог од канцера који је боравио на територији бомбардованој осиромашеним уранијумом, наводећи да је цијена те анализе 65 евра.

- Урађене су двије анализе за грађане Србије и оба су имала по 500 пута више осиромашеног уранијума у тијелу и на основу тих анализа можемо пред судом доказати узрочно-посљедичну везу са НАТО бомбардовањем, са почињеним екоцидом, јер загадили су нам земљу, воду и ваздух и имаћемо катастрофалне посљедице наредне 4,5 милијарде година - рекао је Алексић.

Он је навео да је прву тужбу у Србији покренуо 2001. године за пуковника Војске Србије, а одговор НАТО пакта на ову тужбу је да они имају имунитет.

- Српска Влада им јесте дала имунитет да пролазе кроз Србију, никако да чине ратни злочин бомбардујући грађане. НАТО је у Србији посијао 15 тона осиромашеног уранијума, што је еквивалент 170 атомских бомби. Они су дужни да плате штету, да лијече наше грађане и да очисте заосталу муницију - оцијенио је Алексић.

Он вјерује у позитивне пресуде и истиче да право треба тражити пред домаћим судовима и на основу судске пресуде путем Бечке конвенције тражити исплату од НАТО-а.

Алексић је рекао да је пред Вишим судом у Београду покренуо 35 оваквих предмета и да сваки мјесец покрене по 10 нових у којима тужи НАТО пред домаћим судом гдје је штета настала, гдје је човјеку повријеђено право на живот и здравље.

Он је навео да је на књизи "Пројектили правде" радио четири године, да се преводи на руски и њемачки језик, а најавио је и друго издање допуњено новим доказима кривице НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом за, како је навео, епидемију канцера на том простору.

Промоција књиге у Бијељини одржана је у Центру за културу "Семберија" и прво је њено представљање у Републици Српској.