latinica  ћирилица
13/06/2024 |  21:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Европол: Оборен велики кокаински картел, у истрази учествовала и Србија

Четири особе ухапшене су у Шпанији у чиме је оборен картел који је био под трогодишњом истрагом Европола у којој је учествовала и Канцеларија за борбу против дрога Владе Србије, саопштио је данас Европол.
Европол - Фото: РТРС
ЕврополФото: РТРС

Током истраге ухапшено је укупно 40 људи, заплијењено осам тона кокаина и 65,5 милиона евра.

Сарадњом Холандије и Србије 11. маја 2023. године, циљано је вођство картела и његова инфраструктуру за дистрибуцију кокаина, пише у саопштењу Европола.

Како се наводи, српска полиција је тада заједно са холандским властима ухапсила 13 људи и заплијенила велику количину оружја и средстава вриједих око 50 милиона евра.

Хапшењима у Шпанији у сриједу оборен је картел који је кријумчарио кокаин из Колумбије, Бразила и Еквадора у Европу, а у међународној истрази су учествовале службе из Белгије, Бразила, Хрватске, Њемачке, Италије, Србије и Турске.

Вође картела, стациониране у Турској и Дубаију, координирале су достављање кокаина из Јужне Америке који је пролазио бродовима кроз логистичке центру у Западној Африци и Канарска острва, да би стигао у центре за дистрибуцију широм Европе, у Белгији, Хрватској, Немачкој, Италији и Шпанији.

Бразилске власти су у марту 2024. године спровеле последњу фазу истраге о прању новца који је зарађен продајом кокаин, а тада је откривено скоро 500 банковних рачуна кроз које је у претходним годинама прошао 371 милион евра.