latinica  ћирилица
13/06/2024 |  19:52 ⇒ 19:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Ванредно стање у дијеловима Флориде због поплава (ВИДЕО)

Гувернер Флориде Рон де Сантис прогласио је данас ванредно стање у пет јужних округа те савезне америчке државе, након што су обилне падавине поплавиле област у којој живи више од осам милиона људи.
Поплаве на Флориди (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Поплаве на Флориди (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Неким областима, укључујући дијелове округа Бровард и Мајами-Дејд, прете поплаве опасне по живот, саопштила је Национална метеоролошка служба, преноси Ројтерс.

- Неколико мјеста пријавило је између 45 и 63 центиметра кише од понедјељка - рекао је Боб Оравек, прогностичар из Центра за предвиђање времена у Колеџ Парку, Мериленд.

Додао је да се олуја споро развија, а да ће трајати до суботе ујутру.

Не очекује се да ће се невријеме претворити у тропску олују, али прогнозе наводе да ће наредна сезона имати велики број урагана.

Међународни аеродром у Мајамију и Међународни аеродром Форт Лодердејл-Холивуд отказали су или одложили рекордних 1.200 летова у сриједу, а очекује да ће се проблеми у ваздушном саобраћају наставити до краја радне недјеље, пише ЦНН.

У медијским извјештајима и објавама на друштвеним мрежама приказани су заустављени аутомобили и људи како газе улицама прекривеним водом до бокова, или веслају у малим чамцима и кајацима.

У неким областима вода је преплавила травњаке и стигла до улазних врата кућа и других зграда.

ЦНН наводи да је киша ипак корисна због суша, које погађају половину територије Флориде.